Pluimveeweb: Vogelgriep-uitbraak: een terneergeslagen stemming in de Gelderse Vallei

16-08-2022
Pluimveehouders in de regio Gelderse Vallei hebben vooral veel vragen over de meest recente vogelgriepbesmetting in Lunteren (GD). „De stemming is terneergeslagen. Want wat nu? Wat nu we zelfs midden in de zomer uitbraken krijgen”, zegt Pieter Bouw van LTO Noord Gelderse Vallei en zelf leghennenhouder in Voorthuizen.  

De ‘wat nu?’-vraag is niet de enige vraag die leeft binnen de sector. „Waar komt deze besmetting vandaan? Hoe heeft het virus het desbetreffende bedrijf binnen kunnen komen? Hoe moet dit verder richting de herfst en de winter, als het risico op vogelgriep nog veel groter is? Blijft het hierbij, is dit een incident? Of zitten we volgende week weer met het volgende geval?”

Aanspreekpunt

Bouw heeft op al die vragen zelf geen antwoord. Hij probeert met alles wat in zijn macht ligt de vragen uit te zetten bij anderen. „Hier zullen de knappe koppen antwoorden op moeten geven. Als eerste aanspreekpunt voor pluimveehouders die aangesloten zijn bij LTO Noord Gelderse Vallei probeer ik de vragen en zorgen over te brengen naar de hogere lagen en kunnen we misschien met antwoorden wat onrust wegnemen.”

Het communiceren gebeurt hoofdzakelijk via de telefoon. „Ik ga nu echt niet zomaar bij iemand op bezoek. Dat risico is veel te groot. Ik hoop dat iedereen zich beseft dat hygiëne ontzettend belangrijk is. Dat hebben we ook al vaak gecommuniceerd. Laat niet onnodig mensen op het bedrijf, laat iedereen voor een stalbezoek douchen inclusief de eigen medewerkers, zorg ervoor dat buiten en binnen strikt gescheiden blijft bij de afvoer van mest en producten.”

10-kilometer-zone

Het bedrijf van Bouw valt binnen de 10 kilometer-zone. Er geldt een vervoersverbod voor zijn eieren en mest. Hoogstwaarschijnlijk voor enkele dagen. „Voor mijn bedrijf is de impact niet zo groot. De mest afvoeren komt op een later moment en de eieren blijven nog wel even goed. Alleen de grote vraag is wel: blijft het bij deze ene besmetting?”

Vaccineren is de beste oplossing volgens Bouw, maar op zijn vroegst is er pas over twee jaar een geschikt vaccin. „We kunnen moeilijk alle wilde vogels afknallen.” Minder pluimvee opzetten in risicogebieden (waar Lunteren overigens niet onder valt, red)? Bouw: „Als er ook besmettingen blijven in gebieden met weinig water, zie ik daar persoonlijk het nut niet van in. En zoiets moet vanuit de sector zelf komen. Want als zo iets ingrijpends wordt opgelegd, zijn de poppen helemaal aan het dansen. Zeker nu de spanning al groot is tussen boeren en overheid.”

 
 

Inloggen op de ledenportal