Boerderij: Eiersector heeft ketenregisseur nodig

28-11-2012

Lunteren - De Nederlandse eiersector heeft behoefte aan een ketenregisseur. Om te zoeken naar en de richting aan te geven naar nieuwe afzetmogelijkheden voor Nederlandse eieren.

Dit zei Petro Boon, directeur inkoop en kwaliteit bij Gebr. Van Beek Group in Wehl, dinsdagavond in Lunteren tijdens een informatieavond voor legpluimveehouders van P. Bos veevoeders in Ederveen. Een keten leeft van de afzet van eieren, dus lijkt het Boon logisch dat de eierhandel en de eierverwerkende industrie de leiding in de keten nemen. Die zitten het dichts bij de eindafnemer. Maar, zo vroeg hij zich af, krijgen die ook de leiding? "In Nederland hebben we vrije ketens. Pluimveehouders zijn vrij om een hennenleverancier, een voerleverancier en een eierhandel te kiezen. Dus past ketenregie wel in onze markt?"
Boon signaleert ontwikkelingen in Duitsland die ongunstig zijn voor de export van Nederlandse eieren naar Duitsland, nu nog 60 procent van de Nederlandse productie. Door de groeiende eigen productie neemt de zelfsvoorzieningsgraad voor eieren in Duitsland toe en zal de importbehoefte dalen. Daarbij kiezen Duitse retailers en consumenten steeds meer voor producten uit eigen land of regio, met het stempel DE erop. "Aan sommige leveranciers mag je alleen nog Nederlandse eieren leveren als je ook een minimum percentage in Duitsland geproduceerde eieren levert. Sommige spelers, gelukkig de kleinere, eisen zelfs al 100 procent Duitse producten."
Boon vindt het zaak dat de Nederlandse eiersector zoekt naar alternatieven voor de export naar Duitsland. Frankrijk en Engeland zijn dat niet, want Fransen en Britten zijn volgens hem net zo chauvinistisch als Duitsers. "Of we moeten zorgen dat de Duitsers niet om de Nederlandse eieren heen kunnen."

door Hans Bijleveld 28 nov 2012

 

 
 

Inloggen op de ledenportal