Pluimveeweb: NVWA ruimt vanwege eerdere vogelgriepbesmetting twee bedrijven in de Gelderse Vallei

16-08-2022
Twee pluimveebedrijven in Lunteren (GD) en Voorthuizen (GD) worden preventief geruimd vanwege een vogelgriepbesmetting in Lunteren afgelopen zondag. Dat meldt een woordvoerder van de Rijksoverheid.

Het gaat om een gemengd bedrijf met 5000 kippen in Lunteren en een leghennenbedrijf met 30.000 kippen in Voorthuizen. In een update van de Rijksoverheid staat dat het gaat om risicovolle contacten die hebben plaatsgevonden met het eerder getroffen bedrijf en de vestiging in Voorthuizen.

NVWA

'In het kader van de besmetting op het bedrijf in Lunteren is, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kijkt in deze onderzoeken of er ‘riskant contact’ heeft plaatsgevonden tussen het besmette bedrijf en andere locaties. Uit dit onderzoek van de NVWA blijkt dat er naar aanleiding van de besmetting in Lunteren risicovol contact heeft plaatsgevonden. Dit betekent dat ook een leghennenbedrijf uit Voorthuizen met 30.000 kippen preventief wordt geruimd. De ruiming wordt gedaan door de NVWA', schrijft de Rijksoverheid.

Daarnaast is er nog een extra locatie in de 1 kilometerzone van Lunteren aan het licht gekomen, die ook preventief geruimd wordt. Het gaat om een bedrijf met 5.000 kippen waar hoofdzakelijk ander vee wordt gehouden, maar waar ook pluimvee aanwezig bleek.

 
 

Inloggen op de ledenportal