Pluimveeweb: Door vogelgriep getroffen pluimveehouder in Zeeland: 'Vermoeden dat het virus is overgewaaid'

17-08-2022
Leghennenhouder Leon Jansen vermoedt dat het vogelgriepvirus is overgewaaid van de getroffen wilde vogels die onlangs dood aanspoelden aan de rand van de Westerschelde. Hun bedrijf EKOZ pluimvee in het Zeeuwse Schore werd maandagochtend 15 augustus getroffen door de vogelgriep. Mede-eigenaar Leon Jansen van het pluimveebedrijf meldt dat 76.000 kippen - leghennen en eigen opfok – geruimd moeten worden.

„Mijn broer Wilco zag maandagmorgen dat het niet goed ging met de kippen en dat er uitval was. Dat hebben we toen meteen gemeld bij de instanties.” Aldus Leon Jansen die het bedrijf samen met zijn broer runt, terwijl vader Jan ook nog in het bedrijf zet. EKOZ produceert scharrel- en vrije uitloopeieren. We spreken Jansen op woensdagochtend 17 augustus, terwijl de ruimingsactie op het punt van beginnen staat. Het gaat om vier stallen, terwijl een vijfde leegstond.

Gelaten

Jansen ondergaat op dat moment alles gelaten. „Je hebt nu vooral te maken met protocollen van de NVWA, de GGD en de ruiming.” Overzicht over de financiële consequenties heeft hij dan ook niet. Wel wil Jansen zo snel mogelijk weer doorstarten. „Dat is toch de enige manier om weer inkomen te krijgen.” Jansen kan zo snel na de ramp nog niet inschatten hoe snel het bedrijf weer draait. „Dat ligt er natuurlijk aan hoe snel leghennen beschikbaar zijn. Maar voordat ze eieren gaan leggen ben je toch zo weer vijf maanden verder.” Hij vertelt verder dat er concrete plannen waren voor een nieuwe stal. „De vergunningen waren al rond. Maar die plannen zullen we moeten bijstellen.”

Dode vogels Westerschelde

Jansen denkt dat de oorzaak voor de uitbraak gezocht moet worden in de tientallen dode vogels met vogelgriep die onlangs aanspoelden aan de rand de Westerschelde. „Door de droogte en de wind kan het zo maar overwaaien.” Zijn advies aan collega’s om een uitbraak zoveel mogelijk te voorkomen is: „Zorg dat je alles om je bedrijf voor elkaar hebt en dat je geen risico op inloop hebt. Je moet achteraf niet het gevoel hebben dat jou iets te verwijten valt. En dat hebben wij niet want wij hadden dat allemaal goed geregeld.”

Jansen vertelt dat het de tweede keer is dat EKOZ getroffen werd door de vogelgriep. De eerste keer was in 2011.

Tekst: 

 
 

Inloggen op de ledenportal