Pluimveeweb: Vogelgriep ontdekt op een grootouderdierenbedrijf in Maurik en in Vlaardingen

17-08-2022
In Maurik (GD) is op een grootouderdierenbedrijf voor vleeskuikens vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 24.000 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1 en 3 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone liggen 9 pluimveebedrijven, waarvan 1 pakstation.

Deskundigengroep

Het bedrijf ligt in regio 13, waar de regionale ophok- en afschermplicht op 14 juli 2022 is ingetrokken. Dit blijft voorlopig zo, omdat de kans op besmetting in deze regio door de deskundigen als gering werd ingeschat. Een enkele uitbraak past bij dit risico, geeft de Rijksoverheid op de eigen website aan. De deskundigengroep dierziekten komt volgende week bijeen voor een nieuwe risicobeoordeling.

In het kader van de besmetting op deze locatie in Maurik wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig, worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen. Deze eventuele aanvullende maatregelen worden via een update in dit persbericht, en via de online kanalen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), gemeld. Bekijk hier de kaart van het vervoersbeperkingsgebied 10 kilometer. Er is ook een kaart voor de 3-kilometerzone.

Hartje zomer

Vogelgriep werd afgelopen weekend aangetroffen in de Gelderse Vallei (Lunteren) en later ook in Schore (Zeeland). Dat vogelgriep hartje zomer op blijft spelen, is opmerkelijk. Het heeft waarschijnlijk te maken met de besmettelijke variant die rondgaat. In de Gelderse Vallei maken ze zich zorgen over de herfst- en de winterperiode.

Update 17-8-2022 14:58 uur: Vogelgriep in Vlaardingen

De Rijksoverheid maakt ook melding van vogelgriep op een kinderboerderij in Vlaardingen (ZH). In de omgeving liggen geen commerciële pluimveebedrijven. De 137 kippen op de boerderij worden geruimd.

 
 

Inloggen op de ledenportal