Boerderij: Vogelgriep bij eenden in Lunteren

18-08-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Opnieuw is er vogelgriep vastgesteld in Lunteren (Gld.). Dit keer is een eendenhouderij met 3.000 dieren getroffen.

 

Een binnen een kilometer gelegen pluimveebedrijf wordt uit voorzorg geruimd. Bij Lunteren zijn sinds zondag al zeven pluimveebedrijven preventief geruimd. Mogelijk is dat de reden dat er nu slechts één pluimveebedrijf met dieren is in de 1-kilometerzone waar preventief wordt geruimd.

Toch nog nieuwe besmetting

In de 3-kilometerzone liggen 32 andere bedrijven met pluimvee en in de 10-kilometerzone 256 pluimveebedrijven. Het is gebruikelijk dat de bedrijven in de 3-kilometerzone worden gescreend op vogelgriep. Monsters van dieren van bedrijven in de buurt van de uitbraak van zondag 14 augustus bleken negatief, net als de preventief geruimde dieren. Nu is er dus toch een nieuwe besmetting geconstateerd.

De besmetting bij het eendenbedrijf is de elfde vogelgriepuitbraak in Lunteren sinds eind oktober 2021. Daarnaast waren er twee uitbraken in Barneveld, één in Terschuur, één in Voorthuizen en één in Ede. Ook in Wageningen was het één keer raak.

Eenden gevoelig

Dit vogelgriepseizoen zijn dertien keer eendenbedrijven getroffen. Eenden kunnen ziek worden van het vogelgriepvirus zonder duidelijke verschijnselen te vertonen. Een tijd lang was dan ook de maatregel van kracht dat eendenhouders in de regio’s 7 en 10 (Gelderse Vallei Zuid en Gelderse Vallei Noord) wekelijks enkele gestorven eenden naar de Gezondheidsdienst voor Dieren moesten sturen voor onderzoek op vogelgriep.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal