Boerderij: Vogelgriep beheerst eiermarkt

19-08-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt was deze week weer vriendelijk met oplopende prijzen. Tegenover die gunstige omstandigheid staat vogelgriep. ???????

 

De vogelgriepuitbraken deze week in de Gelderse Vallei zorgen voor nervositeit en onzekerheid. Ook betekenen ze extra werk en vervoersbewegingen voor de eierhandelaren om de eieren uit het ingesloten gebied te halen.

Ook in Duitsland baart de vogelgriep zorgen, nu de afgelopen weken bij enkele uitbraken in Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen meer dan 300.000 leghennen geruimd zijn. AI-uitbraken in de zomer beloven weinig goeds voor de komende herfst en winter. Hygiëne, hygiëne, hygiëne is het devies, maar geen garantie niet besmet te raken.

Mede als gevolg van de vogelgriep (wereldwijd) is het aanbod beperkt. Doordat de consumptie mede door de hitte klein is, zijn vraag en aanbod toch redelijk in evenwicht.

Lagere eigewichten

Dat hete weer heeft ook zijn weerslag op de productie van de kippen, die over het algemeen zakken in eigewicht. Het aanbod zwaardere eieren is dan ook lager dan de vraag ernaar.

Barneveld noteerde bij alle gewichten met uitzondering van de lichtste eieren 5 tot 20 cent (scharreleieren) of 30 cent (kooi-eieren) hoger, over alle gewichten gemiddeld 9 cent bij scharrel en 14 cent bij kooi.

De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren maakte opnieuw pas op de plaats, ging bij de bruine S- en M-eieren een stuiver omlaag, net als bij de witte S- en L-eieren. Witte M’en zakten 10 cent. De Duitse Weser-Ems noteerde de bruine scharreleieren in alle gewichtsklassen hoger, gemiddeld met 23 cent, en de witte scharreleieren alleen de L- en X-eieren, allebei met een dubbeltje.

In Frankrijk ging de Rungis-noteringen ook deze week weer omhoog, behalve bij de S’jes: over de drie noteringsdagen (dinsdag, donderdag en vrijdag) gingen de X-, L- en M-eieren gemiddeld 14 cent in prijs omhoog.

De NOP-richtprijs veranderde bij de witte scharreleieren amper en liep bij de bruine heel licht op. Noteerde de witte scharreleieren 62-63 gram op € 9,52 (-1 cent), de bruine op € 10,13 (+6 cent). Een jaar geleden in week 33 noteerde de NOP-richtprijs de scharreleieren 3 cent hoger, de witte op € 5,73, de bruine op € 6,45.???????

Industrie blijft kopen

Ook de industrie blijft kopen en rijdt ook wat meer eieren de koeling in dan de afgelopen weken, vooruitlopend op meer vraag van de verwerkers van eiproducten. De industrienoteringen lieten deze week bijna allemaal een plusje zien. Weser-Ems noteerde 2 cent hoger, de scharrelindustrie op € 1,45, de kooi-industrie op € 1,32. De Rungis-industrienotering blijft verbazen: na een plus in week 32, liep deze Franse notering deze week met 4 cent op naar € 1,56.

De NOP-richtprijs voor industrie-scharreleieren ging met 5,1 cent omhoog naar € 1,411, die voor industrie-kooi-eieren steeg met 4,4 cent naar € 1,438. Vorig jaar stonden in week 33 stonden de NOP-industrienoteringen op 71,7 cent (kooi) en 73,9 cent (scharrel).

Gunstige markt scharrel en kooi

De markt is gunstig voor scharrel- en kooi-eieren. Vrije-uitloop is nog absoluut niet hersteld van het wegvallen van het aanbod door de lange ophokplicht en de afzet van biologische eieren gaat moeizaam. Hoewel afzet van bio-eieren in de zomer altijd terugvalt in de zomer, lijkt dat nu meer te zijn dan andere jaren.

Dat consument de hand meer op de knip houdt nu de inflatie zo oploopt, is merkbaar in het koopgedrag hierbij. Het is de grote vraag hoe die vraag zich komend najaar zal herstellen. Het kan maar zo dat consumenten – de hand op de knip houdend – vaker zullen bukken naar de goedkopere eieren onderin het schap dan dat zij bio- of concepteieren in hun winkelwagentje leggen.

Eierhandelaren zijn bang om te veel bio-eieren in te kopen (of dat al hebben gedaan). Een teveel aan deze eieren valt altijd ver terug in verkoopprijs. Bij andere soorten eieren is het verschil tussen tafelei- en industrieprijs minder groot, zeker bij de huidige industrieprijs.

???????Dat sentiment maakt het niet gemakkelijk om nieuwe koppels verkocht te krijgen. De zorgen om de vogelgriep en de doorlopende ophokplicht heeft zijn weerslag op de wijze van kippen houden. Menig pluimveehouder vraagt zich af: moet ik nog wel gaan voor vrije uitloop of kiezen voor scharrel? Dat vakantiegangers zoetjes aan weer terug komen, heeft zijn weerslag op vraag naar (tafel)eieren. En is terug te zien in de oplopende bestellingen van de supermarkten voor de komende week.

Prognose: stabiele tot licht oplopende prijzen

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal