Pluimvee Landsbond: Vogelgriep’seizoen’ in Nederland blijft slachtoffers maken

24-08-2022

Van een vogelgriepseizoen valt er in Nederland moeilijk nog te spreken nu er bijna het ganse jaar door gevallen opduiken. Het aantal gedode dieren in Nederland ten gevolge van een besmetting met vogelgriep H5N1 is ondertussen al opgelopen tot meer dan vier miljoen en er blijven nieuwe haarden opduiken.

 

Het was op 26 oktober 2021 dat er in Zeewolde een eerste haard werd ontdekt waarbij ca. 36.000 legkippen werden geruimd. Het begin van het vogelgriep’seizoen’. Bijna 10 maanden later valt er moeilijk nog te spreken over een seizoen en een einde is nog niet direct in zicht. De laatste weken zijn er opnieuw verschillende haarden ontdekt.

 

In Lunteren, bij de gemeente Eden in Gelderland, is op 14 augustus de vogelgriep vastgesteld op een leghennenbedrijf met 5.000 kippen. Het gaat om een gebied waar veel pluimveebedrijven gevestigd zijn: in de zone van 1 kilometer rond het getroffen bedrijf liggen er 7. In de 3 km-zone liggen nog 30 andere pluimveebedrijven en in de 10 km-zone gaat het om nog eens 235 pluimveebedrijven. Om verdere verspreiding te voorkomen werden alle dieren van de 7 bedrijven in de 1km-zone ook preventief gedood, in totaal betrof het om de preventieve ruiming van 240.000 dieren.

 

Begin vorige week, op 15 augustus, werd nog een besmetting gemeld op een legpluimveebedrijf in Schore, bij de gemeente Kapelle in Zeeland. De 76.000 leghennen werden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

 

Twee dagen later werden er twee nieuwe haarden ontdekt. Eén in Maurik (gemeente Buren, provincie Gelderland) en de andere in Vlaardingen (provincie Zuid-Holland).

 

In Maurik werd er hoogpathogene vogelgriep vastgesteld op een grootouderdierenbedrijf voor vleeskuikens. In de 1- en 3-kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10-kilometerzone liggen 9 pluimveebedrijven, waarvan 1 pakstation.

 

Diezelfde dag is er In Vlaardingen op een kinderboerderij eveneens vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen werden de 137 kippen, kalkoenen en kwartels geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er lagen geen andere pluimveebedrijven in de buurt.

 

In Lunteren (gemeente Ede, provincie Gelderland) werd vervolgens één dag later op 18 augustus HPAI vastgesteld op een eendenbedrijf. Deze dieren, circa 3000 eenden, werden eveneens geruimd.

 

Ten slotte werd er gisteren 23 augustusin Abbekerk (gemeente Medemblik, provincie Noord-Holland),  bij een hobbyhouder met sierwatervogels vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 100 vogels op de locatie geruimd.

 

Tekst: Pluimvee - Bron: Rijksoverheid - Foto: Shutterstock

 

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Moederdieren - Broeierij , Dierengezondheid

 
 

Inloggen op de ledenportal