Pluimveeweb: ‘Kleinste maïsoogst in zeven jaar’

27-08-2022
De Europese Commissie (EC) heeft haar opbrengstprognose voor de Europese maïsoogst voor 2022 met 10 procent verlaagd. Dit is de tweede scherpe opbrengstverlaging op rij als gevolg van de ernstige droogte. Dit heeft zijn weerslag op de grondstofprijzen voor veevoer. Een overzicht van de grondstofprijzen bij Farmers4all.

De Europese Commissie verlaagde de verwachte Europese maïsproductie tot 59,3 miljoen ton. Dit is 6,5 miljoen ton lager dan de 65,8 miljoen ton die een maand geleden nog werd verwacht. Het wordt de kleinste oogst in zeven jaar, zo meldt handelshuis De Vries en Westerman. De Commissie verhoogt de mais-import met 3,5 miljoen ton tot 20 miljoen ton.

Gevolgen hittegolf

De opbrengsten van mais en andere gewassen in Europa lijden duidelijk onder de hittegolven en de naar verwachting ergste droogte in de afgelopen 500 jaar. Inmiddels ondervindt tweederde van Europa de gevolgen hiervan. De Vries en Westerman stelt dat er grote problemen zijn met de binnenvaart en de elektriciteitsproductie en kampen diverse regio’s met bosbranden. De ernstige droogte die veel regio's van Europa sinds het begin van het jaar heeft getroffen, is sinds begin augustus verder uitgebreid en verslechterd.

De zomergewassen hebben geleden. De opbrengst voor korrelmais zal 16 procent lager zijn dan het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar en de opbrengsten van sojabonen en zonnebloemen dalen met respectievelijk 15 en 12 procent. De lagere maisproductie is voornamelijk het gevolg van lagere opbrengstprognoses voor Roemenië, Frankrijk, Bulgarije en Hongarije.

Opbrengsten

De tarweproductie laat een voor de veehouder een positieve wending zien. De Europese Commissie verhoogde de tarweproductie voor veevoerdoeleinden met 2,1 miljoen ton tot 126 miljoen. De verwachte uitvoer van zogenoemde ‘zachte tarwe’ uit de EU blijft ongewijzigd op 36 miljoen ton. Voor de Europese Commissie aanleiding om haar prognose voor de voorraden aan het einde van het seizoen met 2 miljoen ton te verhogen tot 15,7 miljoen ton. Wat oliezaden betreft, heeft de Commissie haar prognose voor de oogst van zonnebloemzaad in de EU opnieuw verlaagd van 10,5 miljoen ton tot 9,9 miljoen ton. Ook dit als gevolg van de droogte. Voor koolzaad is de geschatte productie verhoogd van 18,0 miljoen ton vorige maand tot 18,8 miljoen ton nu.

Grondstofprijzen voor de veehouder

Veehouders die losse grondstoffen voeren hebben nu al te maken met hogere prijzen voor maïsmeel. Begin augustus ging de prijs voor een volle vracht losgestorte maïsmeel bij Farmers4all van 35 naar 38 euro per 100 kilo tot 39 euro vorige week. Met de huidige oogstprognose is de verwachting dat de prijs verder aantrekt.

De betere oogstcondities voor tarwe is ook terug te zien op de fysieke markt. Gemalen tarwe blijft redelijk constant op 36,50 euro per 100 kilo, bij een volle vracht, geleverd via Farmers4all. Datzelfde geldt voor de prijs van gemalen gerst. Die is sinds half juli op 35 euro blijven steken. Ter vergelijking: in mei betaalde een veehouder nog 43,05 euro voor tarwe en 44,50 euro voor gerst.

Eiwitgrondstoffen

Raapschroot is weer beter beschikbaar dan dit voorjaar. In maart moest een veehouder maar liefst 55 euro per 100 kilo betalen voor een volle vracht. Bijna even duur dan sojaschroot. Richting de zomer daalde de prijs weer flink, naar 34 euro in juni. Inmiddels is raapschroot weer duurder geworden: 42 euro per 100 kilo.

Soja laat een heel ander beeld zien. Sojaschroot was dit voorjaar relatief goedkoop tegenover andere grondstoffen. Inmiddels is het beeld anders. Inlandse soja met 44 procent ruw eiwit kost nog steeds een stevige 56 euro.

 
 

Inloggen op de ledenportal