Boerderij: Eiermarkt heeft potentie te stijgen

26-08-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt was ook deze week weer vriendelijk met oplopende prijzen. Alle noteringen lieten oplopende prijzen zien, de een wat hoger dan de andere. “Het loopt allemaal lekker door”, zo omschreef een eierhandelaar de handel deze week.

Het aanbod van zware eieren is onvoldoende om aan de vraag ernaar te voldoen (bruine eieren in de gewichtsklassen L en XL zijn niet meer te vinden, aldus de Duitse marktanalist), dus de prijs van zwaardere eigewichten loopt het meest op. Naast dat de meeste rassen geen erg zware eieren meer leggen, leggen de kippen tijdens hete dagen lichtere eieren die bij hoge temperaturen ook nog eens sneller en meer indrogen.

De afzet in het consumptiekanaal viel wat tegen voor deze tijd van het jaar. Er was wat meer vraag verwacht vanwege herbevoorrading, maar mogelijk is dat volgende week wat duidelijker merkbaar. Bestellingen voor begin volgende week wijzen die kant uit.

Noteringen in de plus

Barneveld noteerde bij alle gewichten met uitzondering van de lichtste eieren een stuiver tot 25 cent (scharreleieren) of 30 cent (kooi-eieren) hoger, over alle gewichten gemiddeld elf cent bij scharrel en negen cent bij kooi. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren was minder uitbundig, ging bij de witte uitgezonderd de S’jes omhoog, met vijf of tien cent omhoog, en bij de bruine vijf cent (XL en S) of tien cent (M en L). De Duitse Weser-Ems noteerde de scharreleieren hoger behalve de S’jes; de witte M/L/XL gemiddeld met 15 cent, de bruine gemiddeld met 27 cent. De Duitse kooi-einotering liep ook op; de witte M/L/XL met gemiddeld 14 cent, de bruine gemiddeld over alle vier gewichtsklassen 13 cent.

In Frankrijk ging de Rungis ook deze week weer omhoog, maar alleen bij de L- en XL-eieren. 15 tot 25 cent.

De NOP-richtprijs noteerde de witte scharreleieren een dubbeltje hoger op € 9,62, de bruine 18 cent hoger op € 10,31. Een jaar geleden ging in week 34 de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren ook een dubbeltje omhoog (naar € 5,83) en pluste de notering voor de bruine scharrels met twee dubbeltjes naar € 6,65.
 

De industrie blijft kopen, maar wisselend. Partijen die de afgelopen weken wat voorraad hadden opgebouwd, hielden zich deze week wat rustig. Over de hele linie “zuigt de industrie alles weg aan de onderkant van de markt”’, duidde een handelaar. Ook in Frankrijk en Duitsland ‘doet de industrie goed mee. Het leidde tot flink hogere industrienoteringen. Weser-Ems noteerde de scharrelindustrie een dubbeltje hoger op € 1,55 en de kooi-industrie dertien hoger op € 1,45. De Rungis-industrienotering ging ‘slechts’ met twee cent omhoog naar € 1,62.

De NOP-richtprijs voor industrie-scharreleieren ging met 7,9 cent omhoog naar € 1,49, die voor industrie-kooi-eieren steeg met 7,8 cent naar € 1,516. Dit prijsniveau van de NOP-scharrelindustrienotering doet nauwelijks onder voor de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 34 stonden de NOP-industrienoteringen op 77,3 cent (kooi) en 80,6 cent (scharrel). Bij beide zo’n 71 cent minder dan nu.
 

Aanbod eieren zal naar verwachting oplopen

De verwachting is dat het aanbod van eieren wat zal oplopen nu koppels opgezet in juli en augustus geleidelijk in productie komen. Dit geldt ook voor ruikoppels. Aan de andere kant wordt een hogere vraag verwacht nu de vakanties te einde lopen en er herbevoorraad zal worden. De vraag naar eieren betreft vooral scharreleieren, bio- en vrijeuitloopeieren lopen moeizaam, hoewel de vraag naar bio iets lijkt aan te trekken. Ook concept-eieren zijn matig gevraagd. Een grote reden tot bezorgdheid is dat aviaire influenza nog steeds aanwezig is. Dit kan ook de leveringszekerheid op lange termijn in gevaar brengen. Volgens de Duitse marktanalist wijzen alle tekenen op een reëel tekort aan eieren. “Naast de omzetstijging in consumptie is het te verwachten dat de productindustrie voorzieningen zal treffen voor de komende maanden.” Ook Nederlandse eierhandelaren zijn positief gestemd over de markt. Die heeft de potentie om door te stijgen.

Prognose: licht oplopend

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal