Boerderij: Vogelgriep meestal in regio met ophokplicht

29-08-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Bij een hobbyhouder met kippen en eenden in Ter Aar (Z.-H.) is 27 augustus vogelgriep vastgesteld. Net als de meeste andere recente uitbraken was ook deze besmetting in gebied waar de ophokplicht nog van kracht is omdat het risico op verspreiding van het virus relatief hoog wordt geacht.

 

Het ministerie van LNV heeft op 28 juni de ophokplicht in zeven oostelijke en zuidelijke regio’s opgeheven. Op 15 juli gebeurde dat in nog eens drie andere regio’s, eveneens in het oosten en zuiden van Nederland. Sindsdien waren er dertien uitbraken: acht bij commerciële pluimveebedrijven en vijf bij hobbyboeren en kinderboerderijen. Negen besmettingen waren in de tien regio’s waar nog een ophokplicht van kracht is. De overige vier lagen net op het randje van de regio waar de risico’s nog te groot werden geacht om de ophokplicht in te trekken. Drie van de uitbraken waren in Dalfsen (Ov.), de vierde in Maurik (Gld.).

Nieuwe risicoanalyse

De Deskundigengroep Dierziekten is vorige week bijeengeweest voor een nieuwe risicoanalyse. De Deskundigengroep brengt advies uit aan de minister van LNV.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal