Boerderij: Britse waarschuwingen voor ‘menselijke’ vogelgriep

30-08-2022

Redactie

Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

In Britse media duiken berichten op over het risico dat een variant van hoogpathogene vogelgriep kan overslaan van pluimvee op mensen. Dat kan dan leiden tot een nieuwe pandemie die mogelijk ernstiger is dan corona.

 

De toenemende ongerustheid houdt verband met het feit dat de huidige H5N1-variant nog altijd tot nieuwe besmettingen leidt en nu niet meer alleen in de winter maar het hele jaar aanwezig is. De plant- en diergeneeskundige dienst APHA heeft alleen deze week al drie nieuwe gevallen in professionele pluimveebedrijven moeten melden.

De invloedrijke Financial Times had vorige week een lang verhaal onder de titel: ‘’Een nieuwe variant van vogelgriep decimeert wilde vogels. Mensen moeten zich zorgen gaan maken.” Zo zijn in het noorden van Schotland hele populaties zeldzame vogels weggevaagd nadat er een besmetting met AI ontstond. De krant wijst er op dat volgens gegevens van de World Health Organisation de laatste 20 jaar 456 mensen zijn overleden aan eerdere varianten van vogelgriep. Bovendien stelt de organisatie dat 75% van nieuwe infectieziekten die in de laatste drie decennia zijn ontdekt, oorspronkelijk afkomstig zijn van dieren.

‘Immuunsysteem mensen verzwakt door lockdowns’

De Daily Mail, een sensatiekrant met vaak een serieuze ondertoon, pakte deze week het stokje over onder de kop: ‘Is vogelgriep de volgende pandemie, experts zeggen dat een menselijke uitbraak aan de horizon opdoemt’. Deze krant meldt dat zich ook onder de grote vogelkolonies aan de Engelse zuidkust rampzalige toestanden voordoen. De Cornwall Wildlife Trust heeft wandelaars aangeraden weg te blijven van dode vogels en die in geen geval aan te raken. Keith Neal, emeritus professor in epidemische ziekten, zegt: “Onze immuunsystemen zijn sterk verzwakt door lockdowns en beperkte sociale contacten. Normaal ongevaarlijke bugs kunnen daardoor zwaar toeslaan. We krijgen deze winter een grote uitbraak van normale griep maar vogelgriep is aan de horizon. Des te meer vogelgriep en gewone griep tegelijk circuleren, des te groter is het risico dat een virus overspringt.”

 

 
 

Inloggen op de ledenportal