Pluimveeweb: Twee eieren per dag zorgt voor gezonder plantaardig dieet

01-09-2022
Plantaardige diëten zijn beter voor de gezondheid en voedzamer als deze worden aangevuld met dagelijks twee eieren. Dat stellen wetenschappers van de Universiteit van Connecticut en het Yale-Griffin Prevention Research Center, die afzonderlijk van elkaar twee onderzoeken over het onderwerp hebben uitgevoerd.

Plantaardige diëten stonden in de afgelopen in de belangstelling en uit een Brits YouGov-enquête blijkt dat bijna een derde van de Britten, vooral vrouwen en jongeren flexitarische, vegetarische of veganistische diëten aanneemt. In Nederland eet volgens het CBS 20 procent van de Nederlander dagelijks vlees en 75 procent niet iedere dag. 5 procent eet geen vlees; 3 procent eet wel vis (pescotariërs), 2 procent eet ook geen vis (vegetariërs). 0,4 procent kiest voor een volledig plantaardig dieet.

Alle voedingsstoffen binnenkrijgen

Voedingsdeskundigen zijn het er echter over eens dat, wanneer vlees, vis of zuivelproducten uit het dieet worden geschrapt, consumenten ervoor moeten zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Belangrijke hiaten in een plantaardige voeding zijn onder meer vitamine B12, jodium, selenium, zink en vitamine D - allemaal te vinden in eieren.

Twee dagelijkse eieren

De nieuwe gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (dit zijn onderzoeken die daadwerkelijke de effecten meten en niet zijn gebaseerd op observatiestudies of vragenlijsten) vergeleken volledig plantaardige diëten met dezelfde diëten plus twee dagelijkse eieren.

In de eerste studie, gepubliceerd in de Journal of the American Nutrition Association, volgden 35 volwassenen de verschillende diëten elk gedurende zes weken. Halverwege de studie gingen ze terug naar hun gebruikelijke dieet voor een uitwasperiode van vier weken.

Eiwitkwaliteit en gezonde vetten

Uit de resultaten bleek dat de algehele voedingskwaliteit afnam wanneer mensen overschakelden van hun gebruikelijke dieet naar een plantaardig dieet. De voedingskwaliteit werd echter hersteld toen er elke dag twee eieren aan het plantaardige dieet werden toegevoegd, met name voor eiwitkwaliteit en gezonde vetten.

Metabool syndroom

De tweede studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, onderzocht 24 volwassenen met metabool syndroom (verhoogd cholesterol en bloeddruk). Gedurende vier weken volgden zij een plantaardig dieet plus een alternatieve eivervanger, voordat ze overstapten op hetzelfde dieet plus twee eieren per dag. Nogmaals, er was een overgangsperiode van drie weken tussen de verschillende diëten om hun effecten gescheiden te houden. De wetenschappers ontdekten dat het ei-bevattende dieet het lichaamsgewicht aanzienlijk verlaagde en het zogenaamde 'goede' HDL-cholesterol verhoogde.

Alert op voedingsstoffen

De wetenschappers stellen dat naarmate meer mensen overschakelen op plantaardige diëten, het van vitaal belang is om alert te blijven op de voedingsstoffen die worden gemist door vlees en dierlijke producten uit het dieet te halen.

Eieren hebben volgens hen een van de laagste uitstoot van broeikasgassen van alle dierlijk voedsel – zelfs lager dan rijst of sojamelk – en zijn een eenvoudige manier om die voedingsstoffen weer toe te voegen bij een vleesvrij dieet. Eieren zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten, B-vitamines voor energie en selenium en vitamine D voor de immuunfunctie, waardoor ze een krachtpatser van gezonde voedingsstoffen zijn, aldus de wetenschappers

 
 

Inloggen op de ledenportal