Boerderij: Gamechanger bij vogelgriep vereist vaccinatie

02-09-2022

Aan vaccinatie tegen vogelgriep valt niet te ontkomen. Hoogleraar, onderzoeker en pluimveedierenarts Sjaak de Wit ziet eigenlijk geen ander pad voor de toekomst.

 

Het kan echter nog wel even duren voor het zover is. Tot die tijd is monitoring, hygiëne, beperken van uitloop en ruimen noodzakelijk.

Enkele tientallen bedrijven zijn sinds vorig najaar besmet geraakt met hoogpathogene vogelgriep. Zelfs in de traditioneel rustige zomer zijn toch weer nieuwe uitbraken. Op verschillende plekken in het land ook, en met andere virusstammen.

Groep virussen handhaaft zich in natuur

Een groep hoogpathogene virussen handhaaft zich in meerdere soorten wilde vogels. Volgens De Wit is dát de gamechanger. Eén virus bij één soort kan ergens doodlopen. Met zoveel soorten springt het gemakkelijk over en kan het zich ook handhaven in de natuur.

Vaccinatie dus als – onderdeel van de – route, maar zo gemakkelijk is het niet. Zegge en schrijve één fabrikant is in de Europese Unie begonnen met registratie van een vaccin. De regels zijn streng. Het vaccin moet werken, de kippen moeten gezond blijven, en belangrijk: het moet de verspreiding van het virus remmen. In Nederland lopen proeven met één type vaccin per dier. Elders wordt een combinatie van vaccins beproefd. Op dit traject volgt de juridische, politieke en handelstechnische procedure.

Geen goedkope oplossing

De techniek is nu zover dat de herkomst van antistoffen traceerbaar is: besmetting uit de natuur of door vaccinatie. Jarenlang was dat het argument om bij ziektepreventie vaccinatie tegen te houden. De registratie gaat zonder een gevoel van urgentie jaren duren. Nederland is gelukkig niet het enige land dat kampt met besmettingen met hoogpathogene vogelgriep.

Een oplossing lijkt dus in de maak, maar goedkoop is het niet. Met een inheemse ziektedruk moet de professionele pluimveehouderij blijven vaccineren.

Scherp op hygiëne

De Wit deelt nog een pluim uit aan de sector: tot nu toe zijn er weinig besmettingen van bedrijf naar bedrijf. De sector is scherp op hygiëne. Dat moet zo blijven, in afwachting van vaccins.

Tekst: Jan Vullings

 

 
 

Inloggen op de ledenportal