Pluimveeweb: NVWA: ‘Scherp hygiënemaatregelen aan tegen vogelgriep en varkenspest’

07-09-2022
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept vervoerders van vee dringend op om de reiniging van veewagens en containers aan te scherpen. Dit om de verspreiding van ziektes als vogelgriep en AVP te voorkomen.

Het nauwgezet volgen van hygiënevoorschriften is volgens de NVWA cruciaal om rspreiding van vogelgriep en AVP zo veel mogelijk te voorkomen. Extra NVWA-controles van het afgelopen jaar toonden echter aan dat uitvoering van de hygiënemaatregelen altijd op de goede manier gaat. Zo bleek het transportmiddel niet altijd op alle plekken voldoende schoongemaakt, of volgt men de reinigings- en ontsmettingsstappen onvoldoende. Soms ook is de concentratie van het ontsmettingsmiddel te laag. Dit vergroot volgens de NVWA de kans op verdere besmettingen via transport.

Zorgelijke situaties

De situatie omtrent vogelgriep is zorgelijk in Nederland ziet de NVWA. Waar het virus in vorige jaren een ‘zomerdip’ kende, zijn besmettingen deze zomer vrijwel onverminderd doorgegaan. Recent raakten opnieuw bedrijven besmet en is op grote schaal geruimd. Tevens is een grote toename aan besmettingen onder wilde vogels te zien.

Ook het risico op een uitbraak van Afrikaanse Varkenspest neemt toe omdat er in verschillende omliggende landen besmettingen zijn gemeld.

Aanscherping essentieel

Daarom adviseert de NVWA alle vervoerders van pluimvee, broedeieren en varkens dringend om de bestaande hygiënemaatregelen aan te scherpen. ‘Deze aanscherping en opvolging van de bestaande reinigings en ontsmettings procedures en hygiëneprotocollen op de primaire bedrijven, broederijen en slachthuizen is essentieel om verdere verspreiding van de besmettelijke variant van vogelgriep (HPAI) via diertransport te kunnen beperken.’ Schrijft de NVWA op haar website.

Op de website van de NVWA staat tevens een stappenplan voor het garanderen van goede hygiëne.

 
 

Inloggen op de ledenportal