Pluimveeweb: EU exporteert flink meer eieren en kip naar VK na exportdip door Brexit

23-09-2022
De Brexit kater voor export naar het Verenigd Koninkrijk van pluimveevlees en eieren lijkt verteerd. Alleen al in de periode januari tot juli 2022 is het exportvolume van pluimveevlees met 20,9 procent gestegen en voor eieren en ei-producten zelfs bijna verdubbeld, met een stijging van 90,5 procent, in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. 

Voor eieren en ei-producten is het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste EU afzetmarkt met bijna een derde van het totale volume en overtreft als bestemming zowel Japan en Zwitserland, twee andere lucratieve markten. Met een volume van 45 duizend ton (eieren en ei-producten) in de eerste jaarhelft van 2022 zit de export zowat op hetzelfde niveau als voor het Brexit tijdperk.

In de periode januari tot juni 2022 bedroeg de EU export van pluimveevlees naar het Verenigd Koninkrijk (VK) 319 duizend ton karkasgewicht (+20,9 procent) en nam hiermee bijna 50 procent van de totale EU export (624 duizend ton) voor zijn rekening. De import vanuit het VK daarentegen bleef stabiel in vergelijking met 2021 en bedraagt zowat een derde van de EU export (98 duizend ton). Deze positieve handelsbalans met het VK is er vooral één van filet en borstkappen.

 
 

Inloggen op de ledenportal