Pluimveeweb: CDA wil productschappen terug

22-09-2022
Pieter Heerma wil opnieuw productschappen instellen. Dat vertelde hij tijdens de Algemene Beschouwingen. Nadat die productschappen werden afgeschaft, raakten volgens de CDA-fractievoorzitter de ketens verstoord en daardoor leggen boeren het nu af tegen de overmacht van de voedselindustrie en de supermarktketens.

In de productschappen zaten alle belangrijke ketenpartijen samen aan tafel en deelden ze volgens Heerma de verantwoordelijkheid voor een gezonde keten, terwijl die partijen nu die verantwoordelijkheid voor het algemeen belang ontlopen. En dat terwijl de transitie van de landbouw juist om een betere afstemming in de keten zou vragen.

Het pleidooi is niet nieuw voor het CDA. Twee jaar geleden pleitte Heerma ook al voor een terugkeer van de schappen. Toen die twaalf jaar geleden werden afgeschaft door het VVD/PvdA-kabinet-Rutte II, stemde het CDA daar – tevergeefs – tegen.

Draagvlak

Heerma werd geïnterrumpeerd door Esther Ouwehand (PvdD). Zij wees op een passage in de Troonrede. Daarin had de koning gezegd dat het kabinet al het mogelijk zal doen om een breder draagvlak te krijgen voor de aanpak van het stikstofprobleem. Ouwehand wilde weten hoe de uitspraken van partijleider Wobke Hoekstra daarmee te rijmen waren. „Geldt nu het regeringsbeleid of geldt Hoekstra?”, wilde ze weten.

De CDA’er antwoordde dat de boeren nodig zijn voor het oplossen van het stikstofprobleem en dat het dus van belang is om de huidige impasse te doorbreken. „Draagvlak creëer je door naar iedereen te luisteren”, stelde hij, „en niet door vast te houden aan een koers waar zowel bij boeren als bij provincies geen draagvlak voor is.”

 
 

Inloggen op de ledenportal