Pluimveeweb: Drie hoogpathogene vogelgriepbesmettingen in Belgiƫ

21-09-2022
Op 21 september 2022 werd hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld bij 2 vogelhandelaren in Bocholt (provincie Limburg) en Beernem (provincie West-Vlaanderen) en in een pluimveebedrijf in Sint-Laureins (provincie Oost-Vlaanderen). Er is geen indicatie dat de drie besmettingen met elkaar gelinkt zijn. Vermoedelijk zijn besmette wilde vogels de oorzaak van de uitbraken.

De opruimingsprocedures zijn gestart. Rond deze 3 besmettingen zijn beperkingszones ingesteld: een beschermingszone met een straal van 3 km en een bewakingszone met een straal van 10 km. De beschrijving van deze zones en de maatregelen die gelden in deze zones, zijn beschikbaar via deze link.

Bocholt ligt dicht bij de Nederlandse grens bij Valkenswaard en op 130 kilometer afstand van Utrecht. De grens is de grens van de zone.
Beernem en Sint Laureins liggen op ruim 200 kilometer afstand van Utrecht.

Wilde vogels

Er worden momenteel nog steeds regelmatig gevallen van hoogpathogene vogelgriep bij wilde vogels vastgesteld. Dit wijst erop dat er nog steeds veel vogelgriepvirus bij wilde vogels circuleert.

Om verspreiding van het virus te beperken, is het van belang dat alle houders van pluimvee en vogels de geldende bioveiligheidsmaatregelen strikt opvolgen.

Maatregelen

Het ophokken van pluimvee van professionele en particuliere houders is niet langer verplicht (behalve voor pluimvee van professionele pluimveehouders dat in de gevoelige natuurgebieden wordt gehouden), maar het wordt nog steeds aanbevolen om het pluimvee af te schermen met netten.

Het voederen van pluimvee en andere vogels van particuliere houders moet wel nog steeds binnen of onder netten gebeuren.

Pluimvee van professionele pluimveehouders moet altijd binnen (of onder netten) gevoederd en water verstrekt worden. Het is ook verboden om bij deze vogels oppervlaktewater of regenwater, dat toegankelijk is voor wilde vogels, te gebruiken.

Een gedetailleerde beschrijving van de zones en maatregelen in België is beschikbaar via deze link.

 
 

Inloggen op de ledenportal