Pluimveeweb: Vogelgriep op eendenbedrijf in Overijsselse Schuinesloot

18-09-2022
Op een eendenbedrijf in Schuinesloot nabij Hardenberg (OV) is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 60.000 aanwezige dieren geruimd. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit zondagochtend.

In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen 2 andere pluimveebedrijven. Deze worden bemonsterd op vogelgriep en de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 3 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen 5 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep.

In de 10 kilometer zone liggen 36 pluimveebedrijven. In dat gebied is per direct ook een vervoersverbod ingesteld. Het bedrijf ligt in een regio waar geen regionale ophokplicht geldt. Wel geldt er een ophok- en afschermplicht in de 10 kilometer zone. Deze gold al eerder in verband met de besmetting in de Krim, waarmee de 10 kilometer zone grotendeels overlapt.

De locatie ligt hemelsbreed op zo'n 33 kilometer afstand ten noorden van Vriezenveen, waar zaterdag vogelgriep werd vastgesteld bij een hobbyhouder.

Bekijk hier de regeling maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep Schuinesloot 2022, en hier de kaart van het 3 kilometer vervoersgebied in Schuinesloot en hier de kaart van het 10 kilometer vervoersgebied in Schuinesloot.

 
 

Inloggen op de ledenportal