Pluimveeweb: Opnieuw vogelgriep op hobbypluimveebedrijf in Vriezenveen

17-09-2022
In Vriezenveen (OV) is bij een hobbyhouder vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de in totaal circa 150 sierwatervogels en kippen geruimd. Het gaat om een locatie van dezelfde hobbyhouder waar op 15 september ook al vogelgriep werd geconstateerd.

In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen vijf andere pluimveebedrijven die al door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 37 pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone geldt een vervoersverbod en een ophok- en afschermplicht.

Bij diezelfde hobbyhouder werd op 15 september ook al vogelgriep vastgesteld.

Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren Bekijk de actuele besmettingen en maatregelen op de kaart in de Dierziekteviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bekijk hier de regeling maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep Vriezenveen II 2022, en hier de kaart van het 3 kilometer vervoersgebied in Vriezenveen en hier de kaart van het 10 kilometer vervoersgebied in Vriezenveen.

 
 

Inloggen op de ledenportal