Boerderij: Industrie trekt noteringen tafeleieren omhoog

23-09-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Onstuimig, wild, hectisch, zomaar enkele omschrijvingen van eierhandelaren van de eiermarkt deze week (week 38). Al maanden zorgt de eiproductenindustrie voor een bodem in de markt. Maar deze week was de vraag van de eierbrekers wel extreem, heel apart hoog. Dat zorgt voor veel dynamiek in de markt en fors oplopende prijzen.

Barneveld noteerde alle gewichtsklassen hoger, gemiddeld over alle gewichten 61 cent bij kooi-eieren en 35 cent bij scharreleieren. De prijzen van kooi en scharrel komen steeds dichter bij elkaar te liggen; over alle gewichten zaten de kooi-eieren op 10,4 cent en scharreleieren op 10,5 cent.

De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index ging ook over de hele linie omhoog, gemiddeld over de gewichtsklassen bij de witte scharrel met 35 cent en bij de bruine met 31 cent. De notering pluste deze maand bij de witte 86 cent en bij de bruine 88 cent.

Weser-Ems hoger

De Duitse Weser-Ems noteerde de scharreleieren gemiddeld over de gewichtsklassen bij de witte 45 en bij de bruine 41 cent hoger. In deze maand plus € 1,48 bij de witte en plus € 1,37 bij de bruine. De Duitse notering noteerde de kooi-eieren 44 cent hoger bij de witte en 38 cent hoger bij de bruine. Deze maand steeg de prijs van de witte kooi-eieren met € 1,25 en die van de bruine met € 1,37.

De Belgische notering Kruisem noteerde deze week de witte en bruine kooi-eieren en de witte en bruine scharreleieren allemaal in gelijke mate hoger dan in de week ervoor, gemiddeld over de vier gewichtsklassen met 54 cent. In Frankrijk ging de Rungis ook deze week weer omhoog en noteerde op dinsdag, donderdag en vrijdag alle gewichtsklassen 30 cent hoger dan in de week ervoor.

NOP kooi en scharrel gelijk

De NOP-richtprijs pluste opnieuw flink, net als vorige week bij de witte scharrels meer dan bij de bruine. De witte scharreleieren 62/63 gram kwamen op € 11,98 (+78 cent), de bruine ook op € 11,98 (+69 cent).

In alle gewichten noteerde de NOP-richtprijs witte en bruine scharreleieren gelijk. Bijzonder, maar niet uniek, want dit was ook het geval in de weken 11 tot en met 14 van dit jaar, in maart/april, vlak voor Pasen. Dit komt doordat de prijs van industrie-eieren op dit moment de NOP-prijs voor tafeleieren bepalen. In de berekening van de NOP-richtprijzen zit de rekenregel dat de prijs van scharreleieren niet lager mag zijn dan de (omgerekende) prijs voor de kooi-industrie eieren, én de rekenregel dat bruine scharreleieren niet lager kunnen zijn dan witte scharrel. Dat maakt dat de industrieprijzen nu de notering voor de tafeleieren bepalen en wit en bruin scharrel gelijk zijn.

Ter vergelijking: een jaar geleden ging in week 38 de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren met 15 cent omhoog naar € 6,55 en pluste de notering voor de bruine scharrels met 18 cent naar € 7,43.

 

Industrie bepaalt de prijs

De consumptie en vraag naar tafeleieren is redelijk normaal, niet bijzonder. Bij de eierverwerkers is dat anders. De eierbrekers hebben deze zomer weinig eieren opgeslagen en hebben nu eieren nodig om wereldwijd de markt te beleveren. Ze breken alle eieren die ze kunnen krijgen, wit, bruin, kooi, scharrel, alles kunnen ze gebruiken. Het leidt tot oplopende prijzen, de industrie bepaalt de eierprijs, ook die van tafeleieren. Andere afzetkanalen laten hogere prijzen niet toe, pakstations zitten aan de afzetkant opgesloten in contracten, onderhandelingsruimte is er niet.

De Duitse Weser-Ems industrienoteringen was deze week voor de scharreleieren weer 10 cent hoger op € 1,95 en noteerde de kooi-eieren ook 10 cent hoger op € 1,80. De Rungis-industrienotering ging met acht cent omhoog naar € 1,92.

De NOP-richtprijs voor industrie-scharreleieren ging met 12,5 cent omhoog naar € 1,918, die voor industrie-kooi-eieren steeg met 11,7 cent naar € 1,849. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 38 de NOP-industrienoteringen op 97,4 (scharrel) en 94,9 cent (kooi). Beide notering zijn bijna het dubbele van een jaar geleden.

 

Biologisch onder druk

Bij de tafeleieren zijn vooral de scharreleieren in trek. Vanwege inflatie en koopkrachtdalingen staat de afzet van biologische onder druk. Daar is sprake van een overproductie van zo’n 25%. Bio wordt massaal afgewaardeerd (naar vrije uitloop), weet een handelaar. De vrije uitloopeieren die worden geproduceerd, vinden aftrek, aanbod en vraag zijn aardig in evenwicht. Afzet zit nog lang niet op het niveau van voor het aflopen van de 16-wekentermijn.

De algemene verwachting is dat de vraag van de eierverwerkers ook komende weken de markt en de prijzen zullen blijven bepalen. Normaal trekt de vraag van de eiproductenindustrie in oktober aan voor leveringen voor producten voor de kerst.

Prognose: oplopend.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal