Boerderij: Vogelgriep bij hobbybedrijf in Overijssel

22-09-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

In Overijssel is op woensdag 21 september bij een kleinschalige houderij in Geesteren (gemeente Tubbergen) vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ongeveer 120 sierwatervogels en kippen ruimen.

De eigenaar van het bedrijf had vogels aangekocht van het hobby-bedrijf in Vriezenveen (gemeente Twenterand), waar op 15 september op twee locaties vogelgriepbesmetting is vastgesteld.

Andere pluimveebedrijven

In de 1- kilometerzone van het besmette bedrijf in Geesteren liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3-kilometerzone van het besmette bedrijf liggen 8 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Binnen de 10-kilometerzone liggen 21 pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone geldt een vervoersverbod.

De 10-kilometerzone rond het besmette hobby-bedrijf in Geesteren overlapt voor een deel de 10-kilometerzone rond de 2 besmette hobby-bedrijven in Vriezenveen. Van de 21 bedrijven in de 10-kilometer zone Geesteren liggen 16 bedrijven ook in de 10-kilometer zone Vriezenveen. Eén daarvan is leeg.

De besmetting in Geesteren is de vierde bij hobbyhouders in Overijssel, naast de twee in Vriezenveen en een in Daarle.

Ophok- en afschermplicht

Het Geesterense bedrijf ligt in een regio waar de ophokplicht was ingetrokken. In de 10-kilometerzone rond het besmette bedrijf geldt nu wel een ophok- en afschermplicht.

Ook gelden vervoersverboden voor alle vogels, broed- en consumptie-eierenvogels, mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht.

Landelijke maatregelen tegen vogelgriep

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook is in 10 regio’s in het noorden, westen en midden van het land de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht. En geldt een algemeen bezoekverbod van pluimveestallen met uitzondering van veterinair noodzakelijke bezoeken.

Afvoermogelijkheden in Schuinesloot en Oldekerk

Sinds woensdag is het toegestaan om consumptie-eieren en vleeskuikens te vervoeren uit de beperkingsgebieden in Schuinesloot (Ov.) en Oldekerk (Gr.) waar afgelopen zondag 18 september vogelgriep is vastgesteld op een eendenbedrijf, respectievelijk een vleesvermeerderingsbedrijf.

Voor het vervoer van consumptie-eieren van pluimveebedrijven uit deze beperkingsgebieden zijn pakstations en eierverwerkers aangewezen. Informatie hierover staat op de website van de NVWA.
Legbedrijven in het 3-kilometergebied hebben een individuele aanwijzing.

Afvoer van vleeskuikens

Voor de afvoer van vleeskuikens heeft de NVWA slachterijen aangewezen waarnaar onder voorwaarden en met ontheffing van de NVWA vleeskuikens afgevoerd kunnen worden. Op de website van Avined staat hoe ontheffing kan worden aangevraagd.

Verplaatsen

Verplaatsen van opfok(groot)ouderdieren of opfokleghennen is mogelijk vanaf 2 weken na de (laatste) uitbraak in een beperkingsgebied met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Avined adviseert pluimveehouders tijdig met de procedure te beginnen.

Afvoer van broedeieren

Afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf 2 weken na de (laatste) uitbraak met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Ook hiervoor adviseert Avined tijdig met de procedure te beginnen. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan sinds woensdag. Dat kan naar een van de aangewezen eierverwerkers.

 
 

Inloggen op de ledenportal