Pluimveeweb: Jonge boeren uit Nederland en Belgiƫ protesteren in Brussel tegen natuurbeleid

26-09-2022
Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en Groene Kring protesteren maandag 26 september met enkele trekkers bij het Europees parlement in Brussel. De twee belangenbehartigers voor jonge boeren uit Nederland en België zijn tegen het strikte natuurbeleid van de Europese Unie, waarbij er geen toekomstperspectief wordt geschetst voor jonge boeren.

„Als jonge boeren, kunnen wij niet tolereren dat onze toekomst wordt afgenomen”, zegt Michiel Sys, internationaal vertegenwoordiger van Groene Kring. Peter Meedendorp, portefeuillehouder internationaal van NAJK vult aan: „Onze vraag is helder: doe een jonge boerentoets op het natuurbeleid om natuur en landbouw samen te kunnen laten bestaan."

Beschermen

Want dat natuurbeleid is nu te streng, vinden de belangenbehartigers uit de Benelux: 'De Europese Unie gaat hierin niet vrijuit. Zij schrijft beleid uit dat de natuur wil beschermen, maar vergeet daarbij te kijken naar het toekomstperspectief voor jonge boeren. De jonge boeren van Groene Kring en NAJK vragen om die reden om in het Europese natuurbeleid een jonge boerentoets in te voeren om deze kwetsbare groep te beschermen.'

Het is die vraag die de jonge boeren aan de Europese beleidsmaker zullen stellen op maandag 26 september: zorg ervoor dat goede natuur in Europa kan samengaan met een duurzame toekomst voor de landbouwers. Om die vraag kracht bij te zetten, delen de jonge boeren kaas en vlees uit, geflankeerd door enkele tractoren.

Perspectief

De twee partijen geven in een gezamenlijke verklaring een toelichting. 'In zowel Nederland als België vragen jonge boeren zich af of er nog een toekomst ligt in de landbouw', schrijven NAJK en Groene Kring. 'Ze worden namelijk geconfronteerd met beleid dat hen zeer weinig ondernemingsmogelijkheden geeft en bijzonder strenge regels oplegt, zonder perspectief naar de toekomst. Het stikstofbeleid is hiervan een tekenend voorbeeld: de ondernemingsruimte is bijzonder klein en jonge boeren wordt geen perspectief gegeven. Nochtans zijn die jonge boeren de toekomst van de voedselvoorziening in onze landen.'

 
 

Inloggen op de ledenportal