Pluimveeweb: 'Industrie trekt de kar op de eiermarkt'

28-09-2022
„De industrie trekt de kar op dit ogenblik op de eiermarkt. Dankzij de grote vraag naar eieren vanuit de industrie liggen de eiernoteringen op een hoog niveau. ” Dat zegt eierhandelaar Jan van Raai uit Woudenberg ( UT) .

Van Raai koopt eieren van leghennenhouders en andere eierhandelaren, en verkoopt deze voornamelijk door aan grotere eierhandelaren op basis van vaste prijzen of vrijemarktprijzen.

„De biologische eiermarkt is wel iets beter dan enkele weken geleden, in de zomer. Maar veel consumenten zijn op zoek naar een goedkoper alternatief, omdat ze minder geld te besteden hebben door de economische recessie. Hierdoor is de vraag naar biologische eieren veel lager dan andere jaren. Er gaan ook veel minder biologische eieren naar Duitsland. Pakstations kunnen de biologische eieren gewoon niet plaatsen.”

Industrie in

Dit jaar ging de nieuwe regelgeving rondom ontwormen in. Als gevolg hiervan mogen biologische eieren zeven dagen niet als biologisch ei worden verkocht na een ontwormingskuur met een chemisch middel. „Biologische eieren gaan dan zeven dagen de industrie in. Dat kost een biologische leghennenhouder handenvol geld. Bovendien is biologisch voer hartstikke duur. Door de hoge voer- en energiekosten kost de aanschaf van biologische leghennen ook enorm veel.”

Grotere pakstations verwachten dat de economische recessie nog wel een tijdlang aanhoudt en consumenten hierdoor minder biologische eieren blijven kopen omdat ze krap bij kas zitten. Van Raai krijgt regelmatig aanvragen van biologische leghennenhouders hoeveel hij kan bieden voor gangbare scharreleieren. „Meerdere biologische leghennenhouders zijn op zoek naar een andere markt, zodat ze wel rendement kunnen draaien.” Hij verwacht dat steeds meer biologische leghennenhouders andere segmenten leghennen gaan opzetten, omdat ze geen passend contract krijgen voor biologische eieren.

‘Geen interesse in uitloopei’

De vraag naar vrije-uitloopeieren is eveneens erg slecht. Door de langdurige ophokplichten lagen er een hele tijd geen of nauwelijks vrije-uitloopeieren in de supermarktschappen. Consumenten zijn door de langdurige ophokplichten gewend geraakt aan de aankoop van andere segmenten eieren, zoals 1 ster Beter Leven-eieren in Nederland of scharreleieren in Duitsland. De vraag van consumenten naar vrije-uitloopeieren komt slechts heel langzaam op gang. Van Raai belde onlangs met enkele Duitse afnemers voor de afzet van vrije-uitloopeieren van een nieuw koppel. „Duitse afnemers willen evenals Nederlandse afnemers geen nieuwe afspraken over aankoop van vrije-uitloopeieren. Wanneer een nieuw koppel aan de leg komt, hebben ze geen interesse. Dan ben je dus heel snel uitgepraat.”

De eierhandelaar voorziet op korte termijn geen betere markt voor biologische en vrije-uitloopeieren. „Veel vrije-uitloopleghennenhouders zetten noodgedwongen gangbare scharrelhennen op.”

‘Voldoende aanbod Beter Leven’

Het aanbod Beter Leven-eieren is momenteel ruim voldoende. „Enkele leghennenhouders willen graag nog één of meerdere stallen ombouwen naar Beter Leven, maar voor die eieren is momenteel geen plaats”, zegt Van Raai. Dat steeds meer supermarkten vanwege de economische recessie en de hoge eierprijzen ook weer gangbare scharreleieren in de schappen leggen, heeft hier ook mee te maken. Een deel van de consumenten kiest in de supermarkt weer voor (goedkopere) gangbare scharreleieren, waardoor de vraag naar 1 ster Beter Leven-eieren lager is.

„Nieuwe afspraken maken voor Beter Leven-eieren voor eind dit jaar en volgend jaar is erg lastig. Pakstations durven nu niet voor een jaar de prijs vast te zetten. Een vaste prijs van 9 of 10 cent per 1 ster Beter Leven-ei is te weinig voor een leghennenhouder. En pakstations durven hier niet boven te zitten. Voorgaande jaren zijn er witte ster-eieren voor 7,2 cent per stuk verkocht. De prijzen liggen nu op een veel hoger niveau vanwege de fors gestegen voerkosten.”

‘Ster-eieren gewone kanaal in’

Er gaan steeds meer Beter Leven-eieren het gewone kanaal in, weet Van Raai. „Een prijs van 11,98 euro voor een bruin of wit ei van 62 tot 63 gram is een prima prijs, ook voor ster-eieren. Maar een leghennenhouder heeft niet voor niks geïnvesteerd in een overdekte uitloop voor het Beter Leven-keurmerk. Die zou eigenlijk een hogere prijs moeten ontvangen voor zijn ster-eieren dan voor gangbare scharreleieren.”

De vraag naar gangbare scharreleieren is op dit moment erg goed, evenals de prijzen ervan. „De vogelgriep heeft ervoor gezorgd dat het eieraanbod in Europa flink lager is. Zoals het er nu uitziet, blijft het eieraanbod in Europa nog wel enige tijd krap. De verwachtingen zijn daarom dat de eierprijzen nog wel een hele poos op het huidige hoge niveau blijven, maar je weet het nooit.”

‘Industrie trekt de kar’

„De industrie trekt op dit moment de kar op de eiermarkt”, stelt Van Raai. „De vraag vanuit de eierproductenindustrie is al lange tijd goed. Door het lage aanbod van eieren liggen de noteringen op een hoog niveau. Andere jaren daalde de vraag naar eieren vanuit de industrie in de twee weken tussen kerst en oud en nieuw. Begin januari vroegen we ons als eierhandelaren dan altijd af waar we heen moesten met de eieren. Ik weet niet of dat dit jaar ook zo is. Misschien blijft de vraag naar eieren wel op een hoog niveau liggen.”

„Als de vraag naar eieren vanuit de industrie een keer wegvalt of flink vermindert, dan hebben we wel een probleem en zakken de noteringen.” Van Raai weet dat leghennenhouders de huidige eierprijzen nodig hebben, omdat alle kosten voor hen flink zijn toegenomen. „Andere jaren daalden de eiernoteringen ook weleens, hoewel de (voer)kosten voor leghennenhouders hoog bleven. Wanneer er ruim voldoende eieren zijn, dalen de noteringen. De markt trekt zich niks aan van de vraag of leghennenhouders voor die prijzen kunnen produceren.”

Kooi

Kooi-eieren worden erg weinig verhandeld op vrije basis, weet Van Raai. „Voor kooi-eieren zijn er veel leveringscontracten met de industrie. Die worden heel weinig verhandeld op de vrije markt. De noteringen liggen momenteel op een hoog niveau. Als een leghennenhouder zijn kooi-eieren op basis van een vrije notering heeft verkocht, dan ontvangt hij momenteel een prima prijs.” Hij verwacht echter niet dat veel leghennenhouders dit doen, misschien enkelen.

Van Raai schat in dat de vraag naar scharreleieren de komende tijd nog wel goed blijft. „Aangezien er voldoende ster-eieren zijn, kunnen biologische en vrije-uitloopleghennenhouders alleen scharrelhennen opzetten als ze geen passend contract voor biologische of vrije-uitloopeieren kunnen krijgen.”

Hoelang de scharreleinoteringen op het huidige hoge niveau blijven, durft de eierhandelaar niet te zeggen. „Zoals het er nu uitziet, ligt het aanbod van eieren in Europa door de vele vogelgriepuitbraken nog wel lang op een lager niveau. De scharreleinoteringen zouden hierdoor nog lang op het huidige hoge niveau kunnen blijven. Het is echter onzeker wat de voerprijzen doen en of de eiervraag – en met name de eiervraag uit de industrie – op peil blijft. Dit heeft allemaal invloed op de eierprijzen. Door alle onzekerheden durf ik niet te voorspellen wat de eierprijzen de rest van dit jaar en (begin) volgend jaar gaan doen.”

 
 

Inloggen op de ledenportal