Boerderij: WBVR: vogelgriepvaccinatie gaat nog tijd duren

28-09-2022

Redactie

Kirsten Graumans

redacteur ondernemen

Pluimveebedrijven zullen nog niet op korte termijn in de praktijk kunnen gaan vaccineren tegen vogelgriep.

Dit vogelgriepseizoen (2022-’23, startend vanaf oktober wanneer de vogeltrek weer begint) zal er zeker nog niet gevaccineerd kunnen worden in de praktijk, aldus Nancy Beerens. Beerens is viroloog en hoofd van het nationaal referentielaboratorium voor Aviaire Influenza bij Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Ze heeft er ook twijfels bij dat alles klaar zou zijn om volgend seizoen (startend vanaf oktober 2023) te beginnen met vogelgriepvaccinatie.

Wageningen Bioveterinary Research is afgelopen maand gestart met een vaccinatieproef, in samenwerking met andere instanties. Hierbij worden in een dierproef 3 vaccins getest: een vaccin van Ceva (dat al registratie heeft in onder andere de Verenigde Staten), een nieuw vaccin van Huvepharma, en een derde (eveneens nieuw) vaccin waarvan WBVR op verzoek van de fabrikant voorlopig geen informatie bekend maakt.

De betreffende legkippen zijn in augustus gevaccineerd, en zullen over ruim een week geïnfecteerd worden met vogelgriepvirus. Eind december hoopt WBVR hoopt de resultaten in een rapport verwerkt te hebben.

Een proef niet voldoende

Met één proef, ook als die een succes is, zijn we er echter niet, zo benadrukt Beerens. Waarschijnlijk volgt in januari een praktijkproef, die dan een jaar zal duren om te kijken of vaccins langdurige bescherming geven en hoe de vaccinatie in de praktijk uitpakt. Daarnaast zullen nieuwe vaccins (waaronder de drie in de proef) eerst nog door de fabrikant geregistreerd moeten worden voor toelating.

Ook moeten de Europese regelgeving nog aangepast worden. In dat laatste heeft Beerens overigens wel goede hoop: “Ik moet zeggen dat daar veel interesse voor is, meerdere lidstaten willen de regelgeving aanpassen.” In Italië wordt een proef gedaan met vaccinatie bij kalkoenen, in Frankrijk met eenden, zo vertelt ze.

De interesse is niet voor niets groot: de huidige vogelgriepuitbraak, van 2021-’22, is de grootste vogelgriepuitbraak ooit in de Europese Unie. In totaal zijn er 2.417 uitbraken met vogelgriep geweest, waarvan bijna 1.400 in Frankrijk. Nederland telt er 65.

Sombere verwachtingen

De verwachtingen voor het nieuwe seizoen, vanaf oktober 2022, zijn niet best, aldus Beerens. “Er is een hoog risico op uitbraken deze winter.” Aan de ene kant is er het vogelgriepvirus dat aanwezig is gebleven bij standvogels deze zomer. “De kans dat dat nu nog weg gaat is heel klein”, geeft ze aan, wijzend op de weersomstandigheden. Vogelgriepvirus gedijt beter bij koud en nat weer. Aan de andere kant komen de trekvogels er weer aan, die nieuwe virussen met zich mee kunnen brengen.

“Normaal is er monitoring in Rusland, in de broedgebieden. Dit jaar zijn er eigenlijk geen berichten daarover. Maar er is daar oorlog, geen bericht is niet per definitie goed bericht”, aldus Beerens. Wellicht wordt er niet gemonitord in Rusland op het moment, of komt de informatie deze kant niet op vanwege de verstoorde relatie tussen de Europese Unie en Rusland.

 
 

Inloggen op de ledenportal