Pluimveeweb: ChristenUnie presenteert maandag nieuwe minister van Landbouw

01-10-2022
De ChristenUnie maakt maandag bekend wie de nieuwe minister van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit (LNV) wordt. Dat meldde de partij zaterdag op het buitengewone congres aan haar leden in Ede (GD). Het betekent dat de nieuwe bewindspersoon al aantreedt voordat stikstofbemiddelaar Johan Remkes aanstaande woensdag 5 oktober zijn bevindingen presenteert.

Tijdens het buitengewone congres over de asieldeal van het kabinet werd ook gemeld dat de partijtop aanstaande maandag bekendmaakt wie de nieuwe minister van LNV wordt. Minister-president Mark Rutte gaf afgelopen maandag tijdens een interview bij Op1 ook al aan dat de ChristenUnie heel ver is met een nieuwe bewindspersoon. Presentator Sven Kockelmann probeerde toen een naam los te krijgen, maar daar ging Rutte niet op in.

De bekendmaking van de nieuwe landbouwminister aanstaande maandag is ongeveer een maand na het aftreden van Henk Staghouwer en twee dagen voordat Johan Remkes zijn rapport presenteert naar aanleiding van de gesprekken met boeren, ketenpartijen, milieuorganisaties, natuurclubs en decentrale overheden.

Nieuwe minister?

In een poll van Agrio, de uitgever van deze website, kwam eerder al naar voren dat boeren in oud-Statenlid in Brabant Hermen Vreugdenhil een geschikte opvolger zien voor Staghouwer. De oud-politicus, nu werkzaam bij agrarisch collectief Rivierenland, ziet dat zelf echter niet zitten. Carola Schouten, die momenteel de taken van Staghouwer waarneemt, gaat de functie ook niet vervullen. Rutte bij Op1: „Zij moet nog een nieuw pensioenstelsel door de Tweede Kamer loodsen." Schouten was van 2017 tot begin 2022 minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en is nu minister van Armoedebeleid.

Asieldeal

De leden van de ChristenUnie kwamen zaterdagmiddag in Ede bijeen voor een buitengewoon congres om te spreken over de gesloten asieldeal van het kabinet, waarbij het recht op gezinshereniging wordt ingeperkt. Dit is een heikel punt voor veel leden; ze vinden dat de landelijke fractie met het steunen van dit voorstel door de morele ondergrens is gezakt. Ondanks de felle woorden van de leden, bleef de partijtop het kabinetsbeleid verdedigen. Tweede Kamerlid Don Ceder gaf aan dat de gezinnen uiteindelijk weer herenigd zullen worden.

 
 

Inloggen op de ledenportal