Pluimveeweb: Dutch Food Week brengt alle schakels uit de keten bij elkaar

03-10-2022
Dutch Food Week (DFW), een week die in het teken staat van voedsel(productie), gaat 7 oktober van start in Den Bosch. Doel van de DFW is om productie in contact te brengen met consumptie. Er zijn evenementen voor én over alle schakels in de voedselproductieketen. De boer hoort natuurlijk ook bij die voedselproductieketen.

De DFW wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd op initiatief van de Topsector Agri & Food. Dirk Duijzer voorzitter van de Topsector Agri & Food en van Dutch Food Week, over het doel van de DFW: „Het eten van voedsel gaat over leven en gezond zijn, maar voedsel zorgt ook voor gezelligheid en het samenbrengen van mensen die samen iets gaan eten. Daar komt veel gevoel bij kijken. In de keten is men juist heel erg bezig met techniek en innovatie rondom voedsel. Consumenten eten nu bijvoorbeeld heel anders dan dertig of vijftig jaar geleden. Die twee verschillende werelden willen we tijdens Dutch Food Week bij elkaar brengen.”

Mensen bij elkaar brengen

Het hele productieproces van voedsel begint natuurlijk bij de boer, tuinder, teler of visser, de primaire producent. Om die primaire producenten in beeld te brengen, start de DFW op 7 oktober met een boerenmarkt. Met die markt wil DFW de producerende sector uitdagen om dichter bij de consument te komen. Daarbij is een markt waar allerlei producten geproefd kunnen worden, een goede plek om met nieuwe mensen in contact te komen.

Duijzer: „Tijdens Dutch Food Week proberen we zoveel mogelijk verschillende mensen met verschillende functies en achtergronden bij elkaar te brengen. We zien dat er dan ook leuke nieuwe initiatieven van de grond komen omdat bijvoorbeeld een boer en een ambtenaar elkaar vinden.”

Let’s Grow Together

Dutch Food Week organiseert in samenwerking met het Jongerenplatorm van Groenpact ook een speciale dag voor studenten en jongeren om de carrièreperspctieven in de agri- en foodsectoren te belichten. Toppers uit het bedrijfsleven als Marit van Egmond, ceo van Albert Heijn, en Hans Meeuwis, ceo van Royal Cosun, gaan daar het gesprek aan met jongeren. Een omgekerde sollicitatieprocedure is onderdeel van het programma.

De Waarde-Ring

Verbinding is een belangrijk thema tijdens de DFW. De mensen die daar hun steentje aan bijdragen moeten volgens de organisatie dan ook in het zonnetje gezet worden. Vandaar dat de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Zeeland de nieuwe Waarde-Ring gaan uitreiken, een onderscheiding voor mensen die zich bijzonder hebben ingezet voor het verbeteren van de band tussen de boer en consument. Per provincie ontvangen drie mensen op 14 oktober een onderscheiding voor hun inzet.

Bedank De Boer Dag

Dutch Food Week wordt afgesloten met de ‘Bedank De Boer Dag’ op zaterdag 15 oktober. „We willen zoveel mogelijk mensen oproepen om een boer, tuinder, teler of visser op die dag te bedanken,” vertelt Bert van Wanrooij. Hij is de aanvoerder van het team achter Dutch Food Week. „Veel partners van Dutch Food Week doen al fanatiek mee met de Bedank De Boer Dag. We willen ook de mensen in het hele land motiveren om een boer te bedanken op social media via #BDBD2022.”

Op sociale media kunnen mensen dat op een zo origineel mogelijke manier doen. Deelnemers die dat het beste doen maken kans op verschillende prijzen. Dinerbonnen van Dutch Cuisine, toegangskaarten voor Avonturenboerderij Molenwaard, heel veel appeltaarten van Oma’s Brievenbustaart en veel bossen bloemen van Bloemen van de teler. De hoofdprijs is een Aviko Buurttafel. Van Wanrooij: „Zo’n buurttafel past perfect bij het doel van de Dutch Food Week om mensen tijdens het eten van voedsel te verbinden. Onze slogan is niet voor niets Aan Tafel!”

Evenementen

Van 7 tot en met 15 oktober vinden er in het hele land evenementen en activiteiten plaats in het kader van Dutch Food Week. De activiteiten vinden bewust verspreid over het hele land plaats zodat er altijd iets in de buurt is om naartoe te gaan. Ook zal het DFW TV-team uitgebreid verslag doen van de verschillende activiteiten in de Dutch Food Week.

Bekijk voor meer informatie over de Dutch Food Week en alle evenementen de website van Dutch Food Week via de link.

 
 

Inloggen op de ledenportal