Boerderij: Nieuwe uitbraken vogelgriep in Groningen

30-09-2022

Redactie

Kirsten Graumans

redacteur ondernemen

Op twee pluimveebedrijven in de provincie Groningen is donderdagavond hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. De nieuwe uitbraken van vogelgriep waren op een vleeskuikenbedrijf in Zuidwolde en een legpluimveebedrijf in Wildervank.

Hoewel deze nieuwe uitbraken van vogelgriep in dezelfde provincie zijn, is er behoorlijk afstand tussen de twee bedrijven. De ingestelde 10-kilometerzones rondom de bedrijven overlappen niet met elkaar. De 15.000 legkippen van het bedrijf in Wildervank en de 28.000 vleeskuikens van het bedrijf in Zuidwolde zijn geruimd.

Bedrijven in de buurt van nieuwe uitbraken vogelgriep

Bij beide bedrijven bevinden zich diverse andere pluimveebedrijven in de omgeving. Rondom het bedrijf in Wildervank liggen in de 1-kilometerzone drie andere pluimveebedrijven, in de 3-kilometerzone zes en in de 10-kilometerzone nog eens 21. Rondom het bedrijf in Zuidwolde zijn dit er respectievelijk nul, twee en negen. Bedrijven in de 1- en 3-kilometerzone worden gescreend op vogelgriep. In de 1-kilometerzone wordt daarnaast de komende 14 dagen intensief gemonitord.

In de 10-kilometerzones geldt een ophok- en afschermplicht, en een vervoersverbod. Het bedrijf in Wildervank ligt in een gebied waar tot de uitbraak geen ophokplicht gold.

Nieuwe uitbraak vogelgriep in België

Donderdag kreeg ook een stukje van de andere kant van het land nog te maken met een 10-kilometergebied, vanwege een nieuwe vogelgriepuitbraak in België, Sint Laureins. Omdat het bedrijf zich vlak bij de grens bevindt ligt een deel van het gebied waarin beperkingen gelden in Nederland.

Lees ook Epidemioloog: luchtinlaat speelt wellicht toch rol bij vogelgriep

 
 

Inloggen op de ledenportal