Boerderij: Eierprijs maakt flinke spurt

30-09-2022

Redactie

Jacco Keuper

marktredacteur

Kooi of scharrel en bruin of wit. De eierprijs stijgt deze week flink over de hele linie.

Wit of bruin; het maakt momenteel voor de prijs van een ei niet uit. De eiermarkt wordt gedragen door de grote vraag vanuit de verwerkende industrie. Die trekt de kar volop. Eén van de afspraken bij het rekenmodel achter de NOP-richtprijs is dat de noteringen van scharreleieren niet onder de industrieprijs kunnen komen. En dat is bij de huidige sterke vraag uit die hoek terug te zien in de eierprijzen. De hele tabel is terug te rekenen naar € 2,01 per kilo.

Het is een afspraak waarvan sommige handelaren vraagtekens zetten bij de juistheid. Als de industrie weinig biedt, is er ook geen ondergrens. Ook bij pluimveehouders geeft het soms wrevel. De kostprijs van bruine eieren is hoger dan van witte. En nu die hetzelfde bedrag opbrengen vragen houders met bruine hennen zich hardop af of ze daar wel mee door moeten gaan. Maar als daar veel boeren afhaken komt er een tekort aan bruine eieren en kan dat scheefgroei in de hand werken als de invloed van de industrie weer minder is.

 

Eierpijs maakt sprong

Kooi of scharrel en bruin of wit; alle eieren maken deze week een flinke prijssprong. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren stijgt € 0,08 naar € 1,929 per kilo. Scharreleieren voor de industrie stijgen bijna een dubbeltje en komen daarmee boven € 2 per kilo uit: op € 2,01.
Dit geeft een boost aan de prijzen voor consumptie-eieren. Hoewel de vraag daarnaar niet overdreven groot is, zijn die eenvoudig te plaatsen bij de industrie. De NOP-richtprijs voor scharreleieren van 62 tot 63 gram stijgt met maar liefst € 0,58 naar € 12,56 per 100 stuks. En dat is ook de prijs voor witte eieren van dat gewicht.

 

Eierprijs biologisch

De markt voor biologische eieren was heel lang beroerd. Consumenten lieten deze eieren in het duurdere segment links liggen en het aanbod was daarentegen juist ruim doordat dit segment in de coronatijd wel goed liep. Deze week kwam daar wat verandering in. Mogelijk zijn er acties in supermarkten, zo vermoeden eierhandelaren die merkten dat een aantal kopers echt op zoek waren naar biologische eieren. Daarbij nam het aanbod de laatste tijd af. Er zijn meerdere stallen met biologische hennen geruimd vanwege vogelgriep, en andere hebben (tijdelijk) reguliere scharrelkippen opgelegd om na leegstand de huidige hoge prijzen niet te missen. Het aanbod is daardoor meer in verhouding met de weggevallen vraag.
Daarnaast speelt ook mee dat het prijsverschil tussen scharrel- en biologische eieren afneemt met het oplopen van de eierprijs. Evengoed is bij een prijs van 15 tot 16 cent op de boer, het verschil met verkoopprijzen in de winkel wel groot.

Eierprijs nog een keer zo hard omhoog?

De vaart zit er dus goed in. Of anders gezegd; de eiermarkt heeft een zeer stabiele bodem. De verwachting is daardoor dat de eierprijs volgende week zeker niet onder doet voor die van deze week. Maar of de plus weer zo groot zal zijn, dat is de vraag. Maar oktober is de maand dat de verwerkende industrie zich traditioneel sterk als koper in de markt manifesteert, omdat het dan inslaat om grondstoffen te maken voor de kerstverkopen van onder andere bakkers. Handelaren en pluimveehouders sluiten dan ook niet uit de prijs voor eieren stijgt. Zeker als de verkopen zo gaan als deze week; dat in het begin van de week er iets weerstand is tegen de eierprijs, maar dat verderop in de week de eieren toch wegvliegen. Niemand wil zonder zitten, dus wordt er betaald.

Prognose: prijsstijging.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal