Pluimveeweb: Stelling: De nieuwe landbouwminister gaat boeren perspectief bieden

04-10-2022
Piet Adema is de nieuwe minister van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit (LNV). Gaat hij boeren wel perspectief bieden wat bij zijn voorganger Staghouwer ontbrak. Of weet je dan niet omdat je de minister nog onvoldoende kent? Stem op onze stelling en licht je antwoord toe in een reactie onder de stelling.

Adema was vroeger onder andere gedeputeerde in Friesland en partijvoorzitter. Hij vult het gat in dat Henk Staghouwer een maand geleden achterliet. Adema is momenteel bestuurder en toezichthouder in de ondernemersbranche. Zo bekleedt hij de functie van voorzitter van het Bestuur van WoningBouwersNL (de brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers) en in diezelfde rol is de nieuwe bewindpersoon actief voor Schoonmakend Nederland (de brancheorganisatie van de schoonmaaksector). Daarnaast zit de kersverse minister als voorzitter in het Algemeen Bestuur van VNO-NCW en in het Dagelijks Berstuur van MKB-Nederland.

Adema heeft geen ervaring met de portefeuille landbouw. Toch is de sector hem niet vreemd. Hij werd als kind grootgebracht op het Friese platteland. Daarnaast is zijn broer vroeger boer geweest. Lees in dit artikel meer over de nieuwe minister van Landbouw.

'Toekomst nog niet vanzelfsprekend'

De nieuwe minister onderkende afgelopen maandag bij zijn benoeming de grote opgave die voor hem ligt. Maar dat geldt voor de hele landbouw, stelt hij. En de meeste boeren willen volgens hem die opgave wel aangaan, maar daarvoor hebben ze duidelijkheid, rust en zekerheid nodig. De nieuwe minister wil graag met boeren aan de slag om ze ruimte te geven voor de toekomst. En niet enkel voor de komende drie jaar, maar voor een langere periode.

Die toekomst is nog niet vanzelfsprekend, zegt hij. De problemen die de landbouw raken zijn groot, en de polarisatie in Nederland helpt niet. „Uiteindelijke zullen we allemaal, niet enkel de boeren, maar de hele samenleving, met elkaar de schouders eronder moeten zetten.” Hij ziet dat de afgelopen tijd de focus voor het stikstofprobleem te veel op de agrarische sector is gelegd. „Dat moeten we veel breder aanpakken”, zegt Adema.

Gaat Adema boeren wel perspectief bieden wat bij zijn voorganger Staghouwer ontbrak. Of weet je dan niet omdat je de minister nog onvoldoende kent? Stem op onze stelling en licht je antwoord toe in een reactie onder de stelling.

 
De nieuwe landbouwminister gaat boeren perspectief bieden
 
 
 

Inloggen op de ledenportal