Pluimveeweb: Ruim 28.000 kippen omgekomen bij grote brand in Assen

04-10-2022
Door een brand zijn maandagavond zo'n 28.500 kippen om het leven gekomen in Assen. Dat meldt de Veiligheidsregio Drenthe. Boeren in de omgeving krijgen het advies om hun dieren binnen te houden en om gewassen niet te gebruiken.

De uitslaande brand ontstond maandagmiddag om 16.30 uur bij een pluimveebedrijf aan de Graswijk in Assen. Daar vloog een schuur met circa 28.500 kippen in de hens. Alle aanwezige dieren hebben het incident niet overleefd. Om 19.30 uur werd het sein brandmeester gegeven. Daarna is er nog een tijdje nageblust. De brandweer heeft uiteindelijk kunnen voorkomen dat de vlammen oversloegen naar een naastgelegen schuur met 15.000 kippen. Al deze dieren leven daardoor nog. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Zonnepanelen

Door het vuur zijn zonnepanelen op het dak geknapt en stukjes glas meegevlogen in de rookpluimen. De Veiligheidsregio adviseert om uit de rook te blijven die er mogelijk nog kan zijn en om te zorgen dat deze buiten blijft. Mogelijk worden er in een gebied rondom de boerderij stukken glas gevonden die via de rook zijn meegegaan. Omdat deze erg scherp kunnen zijn, adviseert de brandweer om deze op te ruimen met dikke handschoenen. Deze glasstukken kunnen vervolgens als chemisch afval ingeleverd worden. Boeren worden geadviseerd om dieren binnen te houden en de gewassen niet te gebruiken.

 
 

Inloggen op de ledenportal