Pluimveeweb: 'Minimaal 16 cent per biologisch ei nodig'

04-10-2022
Door de koopkrachtdaling kiezen consumenten minder voor biologische eieren, zowel in Nederland als in Duitsland. Directeur Wim Thomassen van Biomeerwaarde Ei schat in dat de afzet sinds 2019 met 10 tot 15 procent is gedaald. Door de gestegen kostprijs voor eieren heeft een leghennenhouder minimaal 16 cent per biologisch ei nodig, volgens…

Door de recessie laten consumenten biologische eieren vaker links liggen in de supermarktschappen. Mede door de hoge voerkosten zijn de prijzen van biologische eieren nog meer gestegen dan die van gangbare eieren. „Deze meerprijs wordt minder vaak betaald, merken we. Vanuit Duitsland hoor ik dat het om een afzetdaling gaat van voor corona en dan nog een min 5 procent. In Nederland zien we hetzelfde patroon. Dat is fors”, weet Thomassen. Hij regelt de verkoop van biologische eieren voor Biomeerwaarde Ei, de afzetcoöperatie voor biologische eieren.

Sturen met opzetdata

De afzetcoöperatie speelt in op deze dalende vraag door bewuster om te gaan met opzetdata. „We sturen daar op samen met de pluimveehouders. De ervaring leert dat richting de kerst de vraag hoog is en dat de zomer de vraag inzakt. We kunnen daar veel in schakelen door kritisch te kijken naar opzetdata. De bereidheid bij pluimveehouders is er omdat het een algemeen belang is”, zet hij uiteen.

Verplicht leegstaan komt volgens hem niet voor, omdat dat altijd in overleg gaat met de leden-pluimveehouders. Eieren worden bij Biomeerwaarde Ei altijd opgehaald, maar nieuwe leden worden nu even niet aangenomen.

Wel komt het voor dat leden tijdelijk overgaan op één of meerdere rondes scharrel- of freilandeieren of oudere koppels worden omgezet. Op deze manier wordt ingespeeld op de marktsituatie en daalt het aanbod biologische eieren. „De afwaardering van de eieren valt nu gelukkig relatief mee, want de prijzen in de gangbare markt zijn op dit moment gunstig en komen dichterbij die van de prijs van bio-eieren. Ik hoor ook verhalen over pluimveehouders die hennen in de stal hebben, maar de eieren nog niet verkocht hebben. Dat is bij ons niet aan de orde.”

Grote verschillen voerprijzen

Of Biomeerwaarde Ei leden nog een kostendekkende prijs kan blijven bieden de komende periode, is lastig te voorspellen voor aankomend jaar. „We betalen nu nog een kostendekkende prijs met een kleine plus. Maar wat kostendekkend is, is voor ieder bedrijf anders. De voerprijzen vlakken wat af nu, dus dat is een klein pluspunt. Wel zie ik gigantische verschillen in voerprijzen, soms tot wel 8 euro per 100 kilo. Daar mag nog veel kritischer naar gekeken worden. Maar feit is dat de marges in ieder geval al lang niet meer zijn wat ze geweest zijn en wat we gewend waren.”

Omslagpunt

Op dit moment lopen volgens Thomassen de onderhandelingen met de retail. Volgens hem is het zeer wenselijk dat de retail kritisch naar de marges gaat kijken, omdat daar nog wel wat te halen is. Thomassen: „Een omslagpunt komt er. Ik hoor nu al meerdere geluiden dat er al minder biologische hennen worden opgezet. Over een half jaar kan de situatie dus al heel anders zijn. De vraag is wat de consument gaat doen. Ik ben er van overtuigd dat als het stof is neergedaald omtrent de koopkracht, de vraag wel weer stijgt. Dat is altijd gebeurd. Ook nu heb ik dat vertrouwen.”

Stijgende kosten

De kostprijs van een biologisch ei ligt rond tussen de 0,15 en 0,16 euro. Een leghennenhouder zou volgens Thomassen minimaal 16 cent voor een ei moeten ontvangen. „Dit is zonder de extra kosten in verband met Ohne Kükentöten (OKT). Een hen is door de hogere voerprijzen ook duurder geworden. Verder zijn kosten bij de moederdieren en de opfok van de hennen hoger onder meer omdat deze voorschakels ook kampen met hogere voerkosten. In het verleden mochten biologische leghennen van gangbare moederdieren zijn als er onvoldoende biologische moederdieren waren. Dat mag vanaf 1 januari 2022 niet meer.”

Wat ook meespeelt bij de kostprijsverhoging, is dat biologische pluimveehouders te maken hebben met een wachttijd in bij het gebruik van ontwormingsmiddel. Eieren van bio-leghennen die worden ontwormd mogen gedurende de duur van wormbehandeling plus 2 extra dagen (48 uur) wachttijd niet als bio-eieren mogen worden verkocht.

 
 

Inloggen op de ledenportal