Boerderij: Vogelgriep treft medewerker Spaans pluimveebedrijf

04-10-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Een medewerker van een pluimveebedrijf in de Spaanse provincie Guadalajara is ziek geworden na blootstelling aan het vogelgriepvirus.

Bij de pluimveehouderij werd in september een verhoogde sterfte onder de hennen geconstateerd. Toen daadwerkelijk vogelgriep werd vastgesteld, werden de ruim 600.000 legkippen geruimd, bericht het Spaanse persbureau EFE.

Leestip | Epidemioloog: luchtinlaat speelt wellicht toch rol bij vogelgriep

Eerste geval van humane vogelgriep in Spanje

Volgens Spaanse media hoefde de man niet te worden opgenomen in het ziekenhuis en is hij inmiddels niet meer positief. De andere medewerkers van het pluimveebedrijf hebben negatief getest. Dit is het is eerste humane vogelgriepgeval in Spanje. In het Verenigd Koninkrijk raakte begin januari een hobbyboer besmet met het vogelgriepvirus.

Volgens het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) is het risico op de overdracht van het vogelgriepvirus voor de algemene bevolking in de EU laag, maar iets hoger voor mensen die direct in contact staan met besmette vogels.

Ook minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid antwoordde in april op Kamervragen van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren dat er op dat moment, ondanks de omvang van de vogelgriepuitbraken in Europa, geen acute dreiging was dat deze uitbraak tot een pandemie onder mensen zou leiden.

In 2003 is in Nederland een dierenarts aan een besmetting met het vogelgriepvirus overleden.

 
 

Inloggen op de ledenportal