Pluimveeweb: Laatste vogelgriepnieuws: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Zuid Holland

09-10-2022
Volg in dit overzichtsartikel meerdere keren per week de laatste ontwikkelingen rondom uitbraken van hoog pathogene vogelgriep in Europa.

9 oktober: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Waddinxveen

Op een vleeskuikenbedrijf in het Zuid-Hollandse Waddinxveen is zondag 9 oktober vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 80.000 vleeskuikens op het bedrijf geruimd.

7 oktober: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Wildervank en bij hobbypluimvee in Tiel en Wouterswoude

Op een leghennenbedrijf in het Groningse Wildervank en bij hobbypluimvee in het Gelderse Tiel en het Friese Wouterswoude is vogelgriep vastgesteld vrijdag 7 oktober, waarschijnlijk een hoog pathogene variant.

7 oktober: Vogelgriep bij Vlaamse handelaar in sierwatervogels

In Diksmuide (West-Vlaanderen, België) is vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een handelsbedrijf met zo’n 1.400 stuks siervogels van allerlei pluimage. Er werd in de voorgaande dagen verhoogde sterfte vastgesteld. De resterende dieren worden geëuthanaseerd. De bron van besmetting is te zoeken in contacten met wilde vogels, geeft de FAVV aan. Er zijn beschermingszones ingesteld van drie en 10 kilometer.

7 oktober: Ook in België landelijke ophokplicht

De Belgische minister van Landbouw David Clarinval heeft besloten om de afschermplicht, waarbij de dieren worden binnengehouden, of onder netten geplaatst worden, voor alle geregistreerde pluimveehouderijen opnieuw in te voeren vanaf 5 oktober 2022. Hieronder vallen alle professionele bedrijven, maar ook hobbyhouders die geregistreerd zijn. Voor particulieren wordt sterk aangeraden pluimvee af te schermen. Er zijn momenteel acht 'haarden'van vogelgriep. De FAVV (Belgische NVWA) zegt zich op te maken voor een zwaar vogelgriepseizoen.

5 oktober: Landelijke ophokplicht in vanwege vogelgriepdreiging

Voor heel Nederland wordt weer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten ingesteld. Dat maakte landbouwminister Piet Adema woensdag 5 oktober bekend. Niet alleen professionele pluimveehouders moeten hun pluimvee binnenhouden, maar ook hobbyhouders.

5 oktober: Opnieuw vogelgriep op Gronings pluimveebedrijf

In Wildervank, in de Groningse gemeente Veendam is op een biologisch legpluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld op woensdag 5 oktober. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 14.740 biologische leghennen op de locatie geruimd.

4 oktober: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Groningse Kiel-Windeweer

Op een vleeskuikenbedrijf in het Groningse Kiel-Windeweer (GR) is dinsdag 4 oktober vogelgriep vastgesteld. De 102.150 vleeskuikens op het bedrijf worden geruimd.

3 oktober: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Wingene

Er is afgelopen weekend een nieuwe besmetting met hoog pathogene vogelgriep H5N1 vastgesteld in België. Ditmaal op een legbedrijf in Wingene in de provincie West-Vlaanderen. Het bedrijf is gelegen in de bewakingszone Beernem, nabij de buitengrens van die zone. De 110.000 legkippen zijn in de loop van maandag 3 oktober geruimd.

2 oktober: Vogelgriep op eendenbedrijf in Klarenbeek

Op een eendenbedrijf in Klarenbeek, in de Gelderse gemeente Voorst is zondag 2 oktober vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 8.500 eenden op het bedrijf geruimd.

30 september: Derde vogelgriepuitbraak in Sint-Laureins

Er is op een derde pluimveebedrijf in de gemeente Sint-Laureins (provincie Oost-Vlaanderen) vogelgriep uitgebroken. Dat laat het Voedselagentschap (FAVV) vrijdag 30 september weten. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt het pluimvee op het bedrijf geruimd. Rond de uitbraak worden een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld. Deze zones overlappen bijna volledig met de zones die al werden afgebakend na de vaststelling van twee eerdere besmettingen in Sint-Laureins.

29 september: Vogelgriep op legpluimvee- en vleeskuikenbedrijf in Groningen

Op een legpluimveebedrijf met 15.000 leghennen in Wildervank (G) en op een vleeskuikenbedrijf met 28.000 vleeskuikens in Zuidwolde is vogelgriep vastgesteld.

28 september: Vogelgriep op pluimveebedrijf op de grens met Zeeuws-Vlaanderen

Op een pluimveebedrijf in het Vlaamse Sint-Laureins pal aan de grens met Zeeuws-Vlaanderen is donderdag 28 september hoog pathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld.

26 september: Vogelgriep op pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge

In Nieuw-Weerdinge bij Emmen is maandag 26 september bij een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 201.600 dieren geruimd.

21 september: Vogelgriep in Geesteren (OV)

In Geesteren (OV) is op een kleinschalige pluimveehouderij vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de in totaal circa 120 sierwatervogels en kippen geruimd.

21 september: Drie hoogpathoge vogelgriepbesmettingen in België

Op 21 september 2022 werd hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld bij 2 vogelhandelaren in Bocholt (provincie Limburg) en Beernem (provincie West-Vlaanderen) en in een pluimveebedrijf in Sint-Laureins (provincie Oost-Vlaanderen).

18 september: Vogelgriep op vermeerderingsbedrijf in Oldekerk

Op een vermeerderingsbedrijf van ouderdieren in Oldekerk (GR) is vogelgriep vastgesteld op zondag 18 september. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de in totaal circa 38.000 dieren geruimd.

18 september: Vogelgriep op eendenbedrijf in Schuinesloot

Op een eendenbedrijf in Schuinesloot nabij Hardenberg (OV) is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 60.000 aanwezige dieren geruimd.

17 september: Vogelgriep op hobbypluimveebedrijf in Vriezenveen

In Vriezenveen (OV) is bij een hobbyhouder vogelgriep vastgesteld zaterdag 17 september, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de in totaal circa 150 sierwatervogels en kippen geruimd.

16 september: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Friese Tjerkgaast

Bij vleeskuikenbedrijf in Tjerkgaast(gemeente De Friese Meren, provincie Friesland) is vogelgriep vastgesteld. De 87.000 dieren op de locatie worden geruimd door de NVWA.

15 september: Vogelgriep vastgesteld op hobbylocaties in Daarle en Vriezenveen

Het ministerie van LNV meldt dat zowel in Daarle (gemeente Hellendoorn) als in Vriezenveen (gemeente Twenterand) bij een hobbyhouder vogelgriepis vastgesteld.

14 september: Vogelgriep op hobbybedrijf in Zuid-Scharwoude (NH)

In Zuid-Scharwoude (gemeente Dijk en Waard, provincie Noord-Holland) is bij vogels op een kleinschalige houderij vogelgriep vastgesteld.

9 september: Vogelgriep op vermeerderingsbedrijf Overijssel

In De Krim (OV) is op eenvermeerderingsbedrijf voor vleeskuikens vogelgriep vastgesteld. De ongeveer 26.000 kippen op de locatie worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.

6 september: Vogelgriep op zorgboerderij, onderwijsinstelling en extra beperkingsgebied

In Wieringerwerf (provincie Noord-Holland) is op een zorgboerderij vogelgriep vastgesteld. De 130 kippen worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Beperkingsgebied vanwege vogelgriepuitbraak in Duitse Laar.

Vogelgriep op MBO Aeres onderwijsinstelling in Barneveld.

5 september: Afvoer uit beperkingsgebied weer mogelijk

Afvoer van consumptie-eieren en vleeskuikens uit de beperkingsgebieden Barneveld III, Blija II en Bunschoten-Spakenburg is weer mogelijk.

2 september: Twee vogelgriepmeldingen en gebied Drenthe

Nederlands beperkingsgebied door Duitse uitbraak vogelgriep op een vermeerderingsbedrijf in Hebelermeer.

Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Ried

Op een vleeskuikenbedrijf met 104.000 vleeskuikens in het Friese Ried is vogelgriep vastgesteld.

Vogelgriep op leghennenbedrijf in Barneveld

In Barneveld, provincie Gelderland, is op een legpluimveebedrijf met 41.000 leghennen vogelgriep vastgesteld.

1 september: Twee vogelgriepmeldingen

Vogelgriep vastgesteld op vleeskuikenbedrijf in Blija (FR)

In Blija (FR) is op een vleeskuikenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 66.000 kuikens op de locatie geruimd. In de omgeving bevinden zich twaalf andere pluimveebedrijven.

Vogelgriep op hobbyhouderij met sierwatervogels in Bunschoten-Spakenburg (UT)

Bij een hobbyhouder met sierwatervogels in Bunschoten-Spakenburg (UT) is vogelgriep geconstateerd. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 150 vogels op de locatie geruimd. In de 10 kilometerzone liggen 20 andere pluimveebedrijven.

28 augustus: Vogelgriep op hobbyboerderij in Ter Aar

In Ter Aar (ZH) is bij een hobbyhouder met kippen en eenden vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Op het bedrijf waren circa 80 kippen en eenden aanwezig. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de nog aanwezige dieren op de locatie geruimd.

26 augustus: Vogelgriep op kinderboerderij in Spijkenisse

Op een kinderboerderij in Spijkenisse (ZH) is vogelgriep vastgesteld donderdag 25 augustus, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 150 vogels op de locatie geruimd.

23 augustus: Vogelgriep bij sierwatervogelhouder in Abbekerk (NH)

Bij een hobbyhouder met sierwatervogels in Abbekerk, in de Noord-Hollandse gemeente Medemblik is vogelgriep vastgesteld dinsdagavond 23 augustus. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 100 vogels op de locatie geruimd.

18 augustus: Opnieuw vogelgriep vastgesteld in Lunteren

In Lunteren (GD) is op een eendenbedrijf vogelgriep vastgesteld donderdag 18 augustus. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 3.000 eenden op het bedrijf geruimd.

17 augustus: Vogelgriep ontdekt op een grootouderdierenbedrijf in Maurik

In Maurik (GD) is op een grootouderdierenbedrijf voor vleeskuikens vogelgriep vastgesteld woensdag 17 augustus. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant.

17 augustus: 'Vermoeden dat het virus is overgewaaid'

Leghennenhouder Leon Jansen vermoedt dat het vogelgriepvirus is overgewaaid van de getroffen wilde vogels die onlangs dood aanspoelden aan de rand van de Westerschelde. Hun bedrijf EKOZ pluimvee in het Zeeuwse Schore werd maandagochtend 15 augustus getroffen door de vogelgriep.

16 augustus: NVWA ruimt vanwege eerdere vogelgriepbesmetting twee bedrijven in de Gelderse Vallei

Twee pluimveebedrijven in Lunteren (GD) en Voorthuizen (GD) worden preventief geruimd vanwege een vogelgriepbesmetting in Lunteren afgelopen zondag. Dat meldt een woordvoerder van de Rijksoverheid dinsdag 16 augustus.

16 augustus: Vogelgriep-uitbraak: een terneergeslagen stemming in de Gelderse Vallei

Pluimveehouders in de regio Gelderse Vallei hebben vooral veel vragen over de meest recente vogelgriepbesmetting in Lunteren (GD). „De stemming is terneergeslagen. Want wat nu? Wat nu we zelfs midden in de zomer uitbraken krijgen”, zegt Pieter Bouw van LTO Noord Gelderse Vallei en zelf leghennenhouder in Voorthuizen (GD), nabij Barneveld.

15 augustus: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Schore

In Schore (ZL) is op een legpluimveedrijf vogelgriep vastgesteld op maandag 15 augustus. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant.

14 augustus: Vogelgriep op legpluimbedrijf in Lunteren, acht pluimveehouderijen geruimd

Op een legpluimveebedrif in Lunteren (GD) is zondag 14 augustus vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 5.000 leghennen op de locatie geruimd.

12 augustus: Vogelgriep duikt nog regelmatig op in Europa

Het vogelgriepvirus blijft her en der opduiken in Europa. Niet enkel in Nederland en België maar ook in andere Europese landen waren er recent uitbraken op zowel pluimveebedrijven, hobbypluimveebedrijven als bij wilde vogels.

10 augustus: Eerste Brabantse ooievaars dood door besmetting met vogelgriep

In Breda zijn in juli vier dode ooievaars gevonden die besmet waren met het vogelgriepvirus. Het is voor het eerst dat dit in Brabant gebeurt, zo werd maandag 8 augustus 2022 bekend gemaakt.

8 augustus: Kans op besmetting neemt toe als binnen vijf kilometer van water ligt

De kans op een vogelgriepbesmetting op een pluimveebedrijf neemt toe als het binnen vijf kilometer van een grote waterpartij is gelegen, volgens de Deskundigengroep Dierziekten. Dat schrijft minister Staghouwer van Landbouw maandag 8 augustus in een Kamerbrief. De Deskundigengroep Dierziekten bracht vorige week dinsdag 2 augustus een verslag uit.

8 augustus: Hoog pathogene vogelgriep duikt op in Vlaamse Roeselare

Op een hobbypluimveebedrijf in Roeselare, in de Vlaamse provincie West-Vlaanderen, is zondag 7 augustus hoog pathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een besmetting na contact met wilde vogels.

5 augustus: Zeeuwse stranden bezaaid met dode vogels

De afgelopen dagen zijn er meer dan 300 dode vogels aangespoeld op de Veerse en Vlissingse stranden. Volgens de gemeente gaat het om vogels die waarschijnlijk overleden zijn door de vogelgriep.

2 augustus: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Dalfsen

Op een biologisch leghennenbedrijf in Dalfsen (OV) is vogelgriep vastgesteld dinsdag 2 augustus, waarschijnlijk een hoog pathogene variant.

31 juli: Vogelgriep op vleeskuikenouderdierenbedrijf in Dalfsen

Op een vleeskuikenouderdierenbedrijf in Dalfsen (OV) is zondag 31 juli vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant.

27 juli: Vogelgriep bij eenden in Dalfsen

In het Dalfsen (OV) is op op een vleeseendenbedrijf vogelgriep vastgesteld woensdag 27 juli. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. De 88.000 vleeseenden worden geruimd.

26 juli: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Friese Minnertsga

Op een vleeskuikenbedrijf in het Friese Minnertsga is vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 105.000 vleeskuikens op het bedrijf geruimd.

19 juli: Vogelgriep bij ooievaars

In het Drentse De Schiphorst heerst vogelgriep bij een ooievaarsstation. Verschillende vogels vallen dood neer. Het station, met de naam De Lokkerij, is inmiddels gesloten. „Het is verschrikkelijk, dit hebben wij nog nooit meegemaakt”, zegt mede-eigenaar Els Koopman tegenover de Meppeler Courant.

5 juli: Vogelgriep vastgesteld bij hobbyvogelhouder in Watergang

In het Noord-Hollandse Watergang is dinsdag 5 juli op een kleinschalige houderij vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 550 sierkippen en watervogels op de locatie geruimd.

28 juni: Ministerie trekt ophokplicht pluimvee gedeeltelijk in: deel grensregio's vrij

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dinsdag 28 juni besloten de ophokplicht voor pluimvee gedeeltelijk in te trekken in een aantal regio’s waar dat verantwoord wordt geacht. Het verbod is dinsdag 28 juni opgeheven voor delen van Drenthe, Gelderland, Overijssel, Limburg en Brabant. Het gaat om de regio's 4, 5, 8, 11, 17, 18, 19 en 20 en betreft vooral grensregio's. De overheid heeft een kaart gepubliceerd met groene en rode regio's. In de groene delen is de ophokplicht opgeheven.

17 juni: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Biddinghuizen

Op een biologisch leghennenbedrijf in Biddinghuizen is vrijdag 17 juni vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 56.000 leghennen op het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

16 juni: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Tzum

Op een vleeskuikenbedrijf in Tzum (FR) is donderdag 16 juni vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 166.000 vleeskuikens op het bedrijf geruimd.

15 juni: Vogelgriep slaat toe langs Belgische en Franse kust

Op verschillende plaatsen langs de Belgische kust zijn kadavers gevonden van dode vogels. Bij het Vogelopvangcentrum (VOC) van Oostende is het alle hens aan dek. Ook aan de kust van Frankrijk is vogelgriep bij in het wild levende vogels vastgesteld.

7 juni: Vogelgriepuitbraken in Europa nemen af

In Europa neemt het aantal uitbraken af. In Frankrijk is het nu rustiger geworden met een totaalstand van 1372 uitbraken tot nu toe. In Hongarije zijn in april-mei 108 uitbraken bij gehouden vogels geweest, waarvan 102 door verspreiding tussen bedrijven. Ook zijn er nog altijd meldingen van dode vogels die besmet zijn met HPAI, maar ook daar lijkt het aantal af te nemen. Dat schrijft minister Henk Staghouwer in een brief aan de Tweede Kamer.

De maatregelen in Nederland zoals de ophokplicht blijven onverminderd van kracht. Staghouwer: 'De deskundigen hebben de kans dat een pluimveebedrijf wordt besmet als de ophokplicht wordt opgeheven in enkele regio’s die grenzen aan België en Duitsland als matig-hoog ingeschat. Deze beoordeling en de grote consequenties die een uitbraak heeft, hebben mij doen besluiten de ophok- en afschermplicht nu niet in te trekken, niet landelijk maar evenmin regionaal. Ik acht het intrekken ervan nu niet verantwoord.'

2 mei: Opnieuw vogelgriepuitbraak in Lunteren

Op een opfokbedrijf voor leghennen in Lunteren (GD) is maandagavond 2 mei H5 vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 90.000 dieren op het besmette bedrijf geruimd.

28 april: Vogelgriep op legkippenbedrijf in Lunteren

Op een legkippenbedrijf in Lunteren (GD) is donderdagavond 28 april H5 vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 50.000 dieren op het besmette bedrijf geruimd.

26 april: Afvoermogelijkheden Lunteren VI en VII

Vanaf heden is de afvoer van eieren en vleeskuikens uit de beperkingsgebieden Lunteren VI en VII weer mogelijk. Zie hieronder alle afvoermogelijkheden voor deze gebieden. Let op: de beperkingsgebieden Lunteren VI en VII overlappen deels de beperkingsgebieden Terschuur en Barneveld II. Dit betekent dat onderstaande afvoermogelijkheden alleen gelden voor bedrijven die zich Niet in de beperkingsgebieden Terschuur en Barneveld II bevinden, meldt Avined dinsdag 26 april.

 • Afvoer consumptie-eieren: het vervoer van consumptie-eieren van pluimveebedrijven uit het beperkingsgebied is met ingang van heden toegestaan. De aanwijzingen zijn hier te vinden. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers. Voor legbedrijven in het 3 km-gebied geldt een individuele aanwijzing.
 • Afvoer vleeskuikens: de NVWA heeft slachterijen aangewezen voor het beperkingsgebied. Onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA kunnen vleeskuikens afgevoerd worden. Op de site van Avined staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.
 • Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
 • Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan vanaf vandaag. De aanwijzingen zijn hier te vinden.

26 april: Knelpunten mestafvoer – ontheffing mogelijk

In een beperkingsgebied is het verboden om pluimveemest af te voeren voor zolang het gebied in stand blijft (minimaal 30 dagen). Door aanhoudende vogelgriepuitbraken komen pluimveehouders door opbouwende hoeveelheid mest op het erf in de knel. Daarom is het vanaf heden mogelijk een ontheffing aan te vragen voor een beperkte afvoer van mest vanuit een BT-gebied. Let op: Deze ontheffingsmogelijkheid geldt alleen voor bedrijven die aaneensluitend in verschillende beperkingsgebieden hebben gelegen en waar echt knelpunten ontstaan als de mest niet wordt afgevoerd.

Let op: Transport kan pas 72 uur na de meest recente uitbraak plaatsvinden. Bij een nieuwe uitbraak komt de ontheffing direct te vervallen. U kunt een ontheffing aanvragen door het formulier “Blanco ontheffingsaanvraag mestafvoer” ingevuld te mailen naar info@avined.nl. Het is van belang dat alle vragen volledig zijn ingevuld, anders wordt de ontheffing niet afgegeven.

26 april: Verenigd Koninkrijk heft ophokplicht op

De ophokplicht voor pluimvee wordt maandag 2 mei opgeheven in het Verenigd Koninkrijk. In het Verenigd Koninkrijk (VK) gold sinds 29 november een ophokplicht. Sindsdien vonden ruim 200 nieuwe uitbraken van hoog pathogene vogelgriep plaats.

25 april: Vogelgriep vastgesteld binnen 1 kilometerzone rond uitbraak in Terschuur

Op een legbedrijf met 17.000 kippen in Barneveld (GD) is zondagavond 24 april vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat hier waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Het betreft een bedrijf dat is gelegen in de 1 kilometerzone rondom de uitbraak in Terschuur waar een dag eerder vogelgriep was vastgesteld.

24 april: Vogelgriepuitbraak op vermeerderingsbedrijf Terschuur

In Terschuur, gemeente Barneveld, is op een vermeerderingsbedrijf vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 28.600 dieren op het besmette bedrijf geruimd.

22 april: Opnieuw vogelgriepuitbraak in Lunteren

In Lunteren is vrijdagavond 22 april voor de vierde keer deze maand een pluimveebedrijf getroffen door de vogelgriep, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 88.000 leghennen op het besmette bedrijf geruimd.

21 april: Opnieuw vogelgriep in Lunteren; eendenbedrijf geruimd

Donderdag 21 april is opnieuw H5 vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf in Lunteren. Dit maal op een eendenbedrijf. Volgens de NVWA gaat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Alle 3.000 eenden op het bedrijf worden geruimd.

20 april: Vogelgriep op twee leghennenbedrijven in Lunteren

Op twee pluimveebedrijven met leghennen in Lunteren (GD) is woensdag 20 april vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 280.000 kippen op de besmette bedrijven geruimd.

19 april: Tweede vogelgriepbesmetting in centrum pluimveesector na uitbraak in Voorthuizen

Op een leghennenbedrijf in Voorthuizen nabij Barneveld is dinsdagavond 19 april H5 vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 26.000 kippen op het besmette bedrijf geruimd.

19 april: Dode vogels geruimd vlakbij besmette pluimveebedrijf in Barneveld

In het Schaffelaarse Bos in Barneveld (GD) zijn ongeveer tien dode vogels weggehaald door de dierenambulance in samenwerking met de brandweer afgelopen maandag 18 april.

19 april: Al meer dan 1200 uitbraken van vogelgriep in Frankrijk

Frankrijk telde vrijdag 7 april al 1.218 uitbraken van hoog pathogene vogelgriep bij pluimveebedrijven. Er zijn al meer dan 12 miljoen dieren preventief geruimd. Het aantal uitbraken was zo groot de afgelopen tijd, dat er grote logistieke problemen ontstonden bij het ruimen van dieren en het verwerken van kadavers. Er waren dagen met 40 uitbraken per dag. Het Franse instituut voor risicobeoordeling van voedsel en dieren Anses stelt dat het virus zich in korte tijd heeft aangepast en pathogener is geworden.

15 april: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Barneveld

Op een leghennenbedrijf in Barneveld is vrijdag 15 april H5 vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Alle circa 34.000 leghennen op het bedrijf worden geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. Het virus duikt hiermee op in het pluimveerijke Barneveld, het hart van de Nederlandse pluimveesector.

12 april: Vogelgriep op eendenbedrijf in Lunteren

Op een eendenbedrijf in Lunteren (GD) is dinsdag 12 april vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 8.500 eenden op het besmette bedrijf geruimd.

30 maart: Vogelgriep op moederdierenbedrijf in Meulebeke

Op een moederdierenbedrijf in Meulebeke, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, is woensdag 30 maart hoog pathogene H5N1 vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf is inmiddels geruimd.

18 maart: Vogelgriep vastgesteld op kleinschalige houderij in Lunteren

In Lunteren (provincie Gelderland) is op een kleinschalige houderij vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. De circa 100 vogels op de locatie zijn igeëuthanaseerd. Het gaat om eenden, ganzen en een paar kippen.

Er wordt een gebied met vervoersbeperkingen ingesteld rond deze locatie. Dit gebied overlapt voor een groot deel met het al eerder ingestelde gebied rondom de eerdere besmetting in Lunteren op 10 maart. Bekijk hier de Regeling bescherming- en bewakingszone, de 3 kilometer kaart en 10 kilometer kaart II Lunteren.

16 maart: Frankrijk ruimt pluimvee vanwege vogelgriep

Frankrijk gaat pluimvee ruimen in de Westelijke regio Pays de la Loire, een belangrijke pluimveezone langs de Franse westkust om vogelgriep in te dammen. Het Franse ministerie van landbouw maakte dat vrijdag bekend, volgens persbureau Reuters. Het zal gaan om 3 miljoen dieren, er zijn al ongeveer 4 miljoen kippen geruimd.

In het gebied in Frankrijk zitten veel broederijen, daarom zouden sommige van dit soort bedrijven een vrijstelling krijgen. Dit omdat er in het Zuidwesten na ruimingen door vogelgriep juist weer wordt opgestart.

15 maart: Afvoer consumptie-eieren Lunteren weer mogelijk

Op de 46 bedrijven in de 3 kilometerzone rond het door vogelgriep getroffen biologisch leghennenbedrijf in het Gelderse Lunteren zijn geen besmettingen vastgesteld. De afvoer van consumptie-eieren in het gebied rondom dit bedrijf is vanaf 15 maart weer mogelijk, meldt Avined.

In de 3 kilometerzone en 10 kilometerzone geldt nog een vervoersverbod. Wel heeft de NVWA slachterijen aangewezen voor de afvoer van vleeskuikens. Daar geldt wel een aantal voorwaarden bij en er is een ontheffing nodig.

14 maart: Vogelgriep treft ook Amerikaanse staat Wisconsin

Op een leghennenbedrijf in de Amerikaanse staat Wisconsin is maandag 14 maart hoog pathogene vogelgriep (HPAI) vastgesteld. Dit is het eerste geval van HPAI dat in Wisconsin is bevestigd. Met dit nieuwe geval is het virus nu in acht staten in de Verenigde Staten (VS) vastgesteld. De andere getroffen staten zijn Missouri, Indiana, Kentucky, Iowa, South Dakota, Maryland en Delaware. Naast de acht staten is HPAI ook bevestigd op een pluimveebedrijf in Nova Scotia in Canada, meldt de Amerikaanse pluimveenieuwssite WATTPoultry.com. Ook in Europa waren er recent nog regelmatig nieuwe vogelgriepuitbraken zoals in Duitsland en Frankrijk.

10 maart: Vogelgriep vastgesteld op biologisch leghennenbedrijf in Lunteren

Op een biologisch leghennenbedrijf in Lunteren (GD) is donderdag 10 maart vogelgriep geconstateerd, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 40.000 kippen op het besmette bedrijf geruimd. Binnen 1 kilometer liggen drie bedrijven waar pluimvee wordt gehouden. Om te voorkomen dat het virus in dit pluimveedichte gebied verder spreidt, worden deze drie pluimveebedrijven preventief geruimd.

10 maart: Ook de VS kampt met vogelgriep in meerdere staten

Na de vaststelling van hoog pathogene vogelgriep op een kalkoenbedrijf in Iowa op maandag 7 maart, kampen nu al zeven staten in de Verenigde Staten (VS) met vogelgriep. De zes andere staten waar recent ook vogelgriep is vastgesteld zijn, zijn Maryland, Delaware, Missouri, Kentucky, Indiana en South Dakota. Naast twee grote legbedrijven zijn twee vleeskuikenbedrijven, acht kalkoenbedrijven en één gemengd pluimveebedrijf getroffen.

In Iowa betreft het een bedrijf met 50.000 vleeskalkoenen van 15 weken die onmiddellijk na de vaststelling geruimd werden. Ook de meeste andere uitbraken zijn vastgesteld op relatief grote bedrijven. In Missouri bijvoorbeeld op een vleeskuikenbedrijf met 246.000 vleeskuikens en in Delaware een legbedrijf met 1,1 miljoen kippen. De uitbraken liggen duidelijk op vliegroutes van migrerende wilde vogels en de vondst van besmette wilde vogels verraadt de hoge infectiedruk, melden de Amerikaanse pluimveenieuwssite WATTPoultry.com en de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE).

8 maart: Grote vogelgriepuitbraak aan Franse westkust

Het Franse ministerie van Landbouw maakte onlangs bekend dat er begin maart 74 vogelgriepbesmettingen waren geteld in de regio Pays de la Loire aan de Franse westkust, terwijl dat er op 24 februari nog slechts 9 waren. Inmiddels zijn in de regio meer dan een half miljoen dieren geruimd. Frankrijk als geheel telde op 4 maart 443 besmettingen op professionele pluimveebedrijven.

De meeste gevallen doen zich voor in het departement Vendee welke direct aan de kust ligt. Vanwege de snelle verspreiding van het vogelgriepvirus heeft het Franse ministerie van Landbouw voor Pays de la Loire verscherpte maatregelen ingesteld. Binnen een straal van vijf kilometer van een besmetting worden alle pluimveebedrijven preventief geruimd. Ook worden er meer mobiele slachtbedrijven ingeschakeld en is elk transport van pluimvee of van broedeieren verboden.

5 maart: Vogelgriep op legpluimveebedrijf in Hekendorp

Op een pluimveebedrijf met leghennen en opfokleghennen in Hekendorp (UT) is zaterdagavond 5 maart vogelgriep geconstateerd, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Alle 121.000 kippen op het bedrijf worden geruimd. In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 kilometerzone ligt één andere pluimveebedrijf dat door de NVWA wordt bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog zes andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

3 maart: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Son

In Hedel (GD) is op een kalkoenenbedrijf vogelgriep vastgesteld donderdag 3 maart. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Alle 64.500 dieren op het bedrijf worden geruimd. In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 kilometerzone liggen 6 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog 10 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

1 maart: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Son

Op een vleeskuikenbedrijf in Son (NB) is dinsdagavond 1 maart vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Alle 170.000 vleeskuikens op het bedrijf worden geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf ligt 1 ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt geblokkeerd, bemonsterd en de komende dagen intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. Binnen de 3 kilometerzone liggen 8 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd. In de 10 kilometerzone liggen nog 27 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

1 maart: Vogelgriep op vermeerderingsbedrijf in Wageningen

Op een vermeerderingsbedrijf in Wageningen is dinsdag 1 maart vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 47.000 kippen op het bedrijf geruimd. In de 1 en 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone liggen 49 pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

28 februari: Vleeskuikenbedrijf in Holwierde geruimd

Op een vleeskuikenbedrijf in Holwierde (GR) worden 74.500 kuikens geruimd vanwege vogelgriep in het ongeveer vier kilometer verderop gelegen Losdorp. Het pluimveebedrijf wordt als een 'risicovol contact' gezien. Bij het traceringsonderzoek van contacten is naar voren gekomen dat de houder van het vleeskuikenbedrijf in Losdorp ook de vleeskuikens van het bedrijf in Holwierde verzorgt.

28 februari: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf Losdorp (GR)

In het Groningse plaatsje Losdorp is maandagochtend 28 februari op een vleeskuikenbedrijf vogelgriep vastgesteld. De Rijksoverheid meldt dat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant gaat. De circa 37.000 kuikens worden geruimd. In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 3 pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer-zone liggen 12 pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

27 februari: Vogelgriep op kalkoenbedrijf in Hellum (GR)

Op een kalkoenbedrijf in het Groningse Hellum is zondag 27 februari vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 16.000 kalkoenen op het bedrijf geruimd. In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 3 pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 19 pluimveebedrijven, waaronder de twee onlangs besmette en geruimde bedrijven in Woltersum.

25 februari: Vogelgriep op hobbypluimveebedrijf in Friese Scharnegoutum

Op een kleinschalige houderij met diverse watervogels in het Friese Scharnegoutum is vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 90 watervogels op het bedrijf geruimd. In de 1 kilometer zone en in de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone liggen drie pluimveebedrijven waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

24 februari: Vogelgriep op biologisch opfokleghennenbedrijf in Woltersum

Op een biologisch opfokleghennenbedrijf in Woltersum (GR) is vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 50.000 opfokhennen op het bedrijf geruimd.

24 februari: Biologische sector pleit voor vaccinatie tegen vogelgriep

De biologische sector onderzoekt in samenwerking met het ministerie van LNV de mogelijkheid om een gecontroleerde veldproef op te zetten met een kansrijk vaccin, meldt het biojournaal. Een veldproef lijkt prematuur, omdat de labproef nog opgestart moet worden, maar op die manier kan er belangrijke tijd worden gewonnen. Om meer te weten over de werking van vaccins onder praktijkomstandigheden is een veldproef sowieso vereist. Belangrijke vraag daarbij is niet alleen of gevaccineerde kippen niet ziek worden als ze besmet raken, maar ook of ze het virus dan niet verspreiden.

„Vaccinatie moet worden toegestaan”, meent Dick de Koning, voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging. „Niets doen is geen optie meer. Kippen worden al heel lang ingeënt, dat moet dus mogelijk zijn. Afgezien van het dierenwelzijn, leidt op dit moment élke boer onder de mogelijke catastrofe van een volledige ruiming van zijn bedrijf.” Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde besteedt donderavond 24 februari aandacht aan de vogelgriep, waarin onder andere het geluid van de biologische sector aan bod komt. De uitzending start om 20.25 uur en is te zien op NPO 3.

23 februari: Staghouwer neemt extra maatregelen

Landbouwminister Henk Staghouwer stelt onder meer een verplichte hygiënecheck voor besmette en geruimde bedrijven in. Hoe die check er precies uit komt te zien, wordt later duidelijk.

'Het doel van deze hygiënecheck is dat eventuele belangrijke tekortkomingen in de bioveiligheid eerst verholpen worden voordat houders nieuwe dieren in de stal mogen plaatsen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal hierop toezien. Deze hygiënecheck komt naast de reeds bestaande verplichte reinigings- en ontsmettingsrondes die een besmet bedrijf moet hebben uitgevoerd voordat er nieuwe dieren in de stal kunnen worden geplaatst', schrijft hij in een Kamerbrief. Staghouwer ziet vaccineren als een belangrijke oplossing voor de lange termijn.

23 februari: Dierenbescherming roept op tot vaccineren

De Dierenbescherming, vooral bekend van het Beter Leven-keurmerk, roept in een open brief op om pluimvee te gaan vaccineren tegen Vogelgriep. De organisatie vindt dit een politieke keuze, want de brief is gericht aan de Tweede Kamer.

'Er is steeds meer maatschappelijke overeenstemming dat het ophokken en doden van pluimvee, gekoppeld aan de serieuze bedreiging van de volksgezondheid een halt moet worden toegeroepen. Dat kan met een vaccinatieprogramma', schrijft de Dierenbescherming.

De oproep komt vlak voor het Tweede Kamerdebat van 24 februari over zoönosen. Ook door Compassion in World Farming en World Animal Protection hebben de brief ondertekend. De brief is als advertentie ook gepubliceerd in De Volkskrant.

21 februari: Vogelgriepsituatie in Europa blijft zeer onrustig

De vogelgriepsituatie blijft zeer onrustig in Europa, meldt Avined maandag 21 februari in een update. Half februari is het vogelgriepvirus nog aangetroffen op verschillende pluimveebedrijven in Nedersaksen (Duitsland). Daarnaast zijn er de afgelopen periode wederom verschillende meldingen gemaakt van nieuwe uitbraken op pluimveehouderijen en vondsten van wilde vogels in onder andere Engeland, Italië, Noord-Macedonië en in verschillende andere landen in Oost-Europa.

21 februari: Afvoermogelijkheden beperkingsgebied Putten

De vogelgriepscreening op de bedrijven in de 3 km-gebieden rondom de uitbraak in Putten (GD) gaf een negatieve uitslag. Dit betekent dat er geen virus is aangetoond op deze bedrijven. Daarom is er sinds zaterdag weer afvoer onder voorwaarden mogelijk, meldt Avined maandag 21 februari in een nieuwsbrief.

 • Afvoer consumptie-eieren: er kunnen consumptie-eieren worden afgevoerd door een Nederlands aangewezen pakstation of eierverwerker via een aangewezen overslaglocatie (tussenstation). Klik hier voor Putten. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers.
 • Afvoer vleeskuikens: de NVWA heeft slachterijen voor het gebied Putten aangewezen. Dit betekent dat onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA de vleeskuikens afgevoerd kunnen worden. Op de site van AVINED staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.
 • Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied Putten met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
 • Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebieden Putten met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan via de aangewezen overslaglocatie. Klik hier voor de aanwijzingen in het gebied Putten.

20 februari: Vogelgriep op kalkoenenbedrijf in Groningse Uithuizen

Op een kalkoenenbedrijf in het Groningse Uithuizen is vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 10.000 kalkoenen op het pluimveebedrijf geruimd.

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf, deze zal bemonsterd worden op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 16 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

18 februari: Vogelgriep slaat ook toe in de Verenigde Staten, Mexico en Cuba

NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat geeft tegenover de redactie van Pluimveeweb.nl aan dat de hoog pathogene vogelgriep niet alleen in Europa voor problemen zorgt. Ook in de Verenigde Staten, Mexico en Cuba waren er de afgelopen tijd regelmatig hoog pathogene vogelgriepuitbraken. Daarnaast waren er deze week ook uitbraken van hoog pathogene vogelgriep op pluimveebedrijven in Denemarken en Roemenië.

17 februari: Afvoermogelijkheden beperkingsgebieden Woltersum

Avined heeft de afvoermogelijkheden vanuit het beperkingsgebied Woltersum donderdag 17 februari opgesteld. De vogelgriepscreening op de bedrijven in de 3 km-gebieden gaf een negatieve uitslag. Dit betekent dat er geen virus is aangetoond op deze bedrijven. Daarom is er weer afvoer onder voorwaarden mogelijk.

 • Afvoer consumptie-eieren: er kunnen consumptie-eieren worden afgevoerd door een Nederlands aangewezen pakstation of eierverwerker via een aangewezen overslaglocatie (tussenstation). Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Woltersum. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers.
 • Afvoer vleeskuikens: de NVWA werkt aan de aanwijzingen van slachterijen voor de gebieden. Onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA kunnen vleeskuikens afgevoerd worden. Op de site van Avined staat hoe een pluimveehouder een ontheffing kan aanvragen.
 • Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
 • Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan via de aangewezen overslaglocatie. Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Woltersum.

17 februari: Aanwijzingen beperkingsgebied Putten

Als de uitslagen van de screening van de pluimveebedrijven in het 3 km gebied rond Putten bekend zijn en geen nieuwe vogelgriepbesmettingen zijn gevonden, dan zullen de aanwijzingen van de pakstations, eierverwerkers en overslaglocatie bekend worden. Afvoer van eieren uit dit 10 km gebied zal dan spoedig weer mogelijk worden. Tegelijkertijd werkt de NVWA ook aan de aanwijzingen van slachterijen. Het verplaatsen van opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen en het afvoeren van broedeieren is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied met ontheffing van de NVWA. Klik hier voor meer informatie.

17 februari: Einde 16-weken-termijn

Afgelopen dinsdag 15 februari 2022 was de ophokplicht 16 weken van kracht. Dit betekent dat vrije uitloopeieren van koppels die op 26 oktober 2021 op het legbedrijf aanwezig waren, vanaf 16 februari 2022 moeten worden gestempeld met de ‘2’ van scharreleieren. Dit geldt niet voor jonge leghennen die na 26 oktober 2021 op het leghennenbedrijf zijn opgezet. Deze bedrijven moeten hun eieren met een ‘2‘ stempelen vanaf de datum van opzet op het legbedrijf plus 16 weken (112 dagen).

Avined en de pluimveeorganisaties hebben regelmatig overleg met het ministerie van LNV over de ophokplicht. Gezien de veterinaire situatie mag verwacht worden dat de ophokplicht de komende tijd van kracht zal blijven, aldus Avined.

16 februari: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Putten

Op een leghennenbedrijf in Putten (GD) is woensdag 16 februari vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 77.000 kippen op het leghennenbedrijf geruimd.

16 februari: Duitse grensregio Kreis Borken heft ophokplicht op

De Duitse aan het Achterhoekse Aalten en Winterswijkse grensregio Kreis Borken heeft de ophokplicht voor pluimvee per direct opgeheven. Door deze maatregel mogen vrije uitloop en biologische leghennen van Duitse pluimveehouders in de Kreis Borken weer naar buiten vanaf dinsdag 15 februari. De reden voor de opheffing is dat er sinds december geen nieuwe uitbraken meer waren in de grensregio's Wesel, Kleef en Borken.

In de Kreis Borken werd een ophokplicht ingesteld nadat er in december vogelgriep werd vastgesteld op een pluimveebedrijf in Hamminkeln-Dingden, circa 20 kilometer vanaf Aalten. In het overgrote, noordelijke deel van de Kreis Borken was de ophokplicht medio januari al opgeheven. Vanaf dinsdag 15 februari mogen de kipen in de gemeenten Isselburg, Bocholt, Rhede, Borken en Raesfeld weer naar buiten, meldt de Kreis Borken.

14 februari: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Woltersum

Op een leghennenbedrijf in Woltersum (GR) is maandag 14 februari vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 53.000 leghennen op het pluimveebedrijf geruimd.

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf, deze zal bemonsterd worden op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 13 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

11 februari: Afvoermogelijkheden beperkingsgebieden Eefde en Hierden

De vogelgriepscreening

 
 

Inloggen op de ledenportal