Pluimveeweb: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Wildervank en bij hobbypluimvee in Tiel en Wouterswoude

08-10-2022
Op een leghennenbedrijf in het Groningse Wildervank en bij hobbypluimvee in het Gelderse Tiel en het Friese Wouterswoude is vogelgriep vastgesteld vrijdag 7 oktober, waarschijnlijk een hoog pathogene variant.

De circa 27.000 leghennen op het bedrijf in Wildervank in de gemeente Veendam worden geruimd. In de 1-kilometerzone rond het besmette bedrijf ligt één pluimveebedrijf en in de 3-kilometerzone liggen zeven andere pluimveebedrijven, waarvan er zes op het moment geen dieren in de stal hebben. De beide bedrijven in de 1- en 3-kilometerzonde worden gescreend door de NVWA op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven 14 dagen lang intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

In de 10-kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen 27 andere pluimveebedrijven. In verband met eerdere besmettingen in deze regio geldt in dit gebied al een vervoersverbod. Sinds donderdag 29 september waren er al drie uitbraken van hoog pathogene vogelgriep op pluimveebedrijven in Wildervank.

Bekijk hier de regeling maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep Wildervank III 2022 en hier de kaart van het 3 kilometer vervoersbeperkingsgebied Wildervank III en hier de kaart van het 10 kilometer vervoersbeperkingsgebied Wildervank III.

Tiel en Wouterswoude

Zowel in het Geldere Tiel en in Wouterswoude in de Friese gemeente is bij een kleinschalige houderij vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk om een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de in totaal circa 800 sierwatervogels geruimd.

Binnen de 1 – en 3 kilometerzone van het bedrijf in Tiel dat nu is besmet, bevinden zich geen andere bedrijven. In de 10 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen 22 bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.

Bekijk hier de regeling maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep Tiel 2022 en hier de kaart van het 3 kilometer vervoersbeperkingsgebied in Tiel en hier de kaart van het 10 kilometer vervoersbeperkingsgebied in Tiel.

Wouterswoude

Binnen de 1-kilometerzone van het bedrijf dat nu is besmet, bevinden zich geen andere bedrijven. In de 3 kilometerzone ligt 1 bedrijf met pluimvee die eveneens op vogelgriep worden onderzocht door de NVWA. In de 10 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen 11 bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.

Bekijk hier de regeling maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep Wouterswoude 2022 en hier de kaart van het 3 kilometer vervoersbeperkingsgebied in Wouterswoude en hier de kaart van het 10 kilometer vervoersbeperkingsgebied in Wouterswoude.

 
 

Inloggen op de ledenportal