Boerderij: Franse eiersector klaar voor verbod op doden kuikens

10-10-2022

Redactie

Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Frankrijk voert op 1 januari het verbod in op het doden van mannelijke eendagskuikens. De sector is er klaar voor.

 

Frankrijk voert op 1 januari het verbod in op het doden van mannelijke eendagskuikens. De regering had dat al enkele jaren geleden afgesproken met de Duitse collega’s maar de daadwerkelijke uitwerking vergde meer tijd dan gedacht. In februari werd uiteindelijk het ministerieel besluit gepubliceerd, wat de sector slechts tien maanden de tijd gaf om de vereiste maatregelen te nemen.

“Maar de Franse eierproducenten zijn klaar om zich te houden aan het verbod. We dachten eerst dat we lang niet voldoende tijd zouden hebben maar de benodigde apparatuur is op tijd beschikbaar. Een enorme investering. Voor de sector als geheel schatten we dat op € 50 miljoen”, zegt Yves-Marie Beaudet, voorzitter van het eierschap Comité National pour la Promotion de l’oeuf (CNPO). Hij pleit daarbij nadrukkelijk voor een verbod op Europese schaal om concurrentievervalsing te voorkomen.

Vogelgriep

Frankrijk is met een productie van 15,7 miljard eieren vorig jaar de grootste op dat gebied in Europa. Volgens het CNPO zijn de Fransen daarmee goed voor 14% van de Europese productie, net iets meer als de 13% voor Duitsland en Spanje. Het CNPO voorspelt wel dat de productie in Frankrijk dit jaar zo’n 8% lager uit zal komen door de grote uitbraken van vogelgriep waarbij naar schatting 4,5 miljoen leghennen zijn geruimd. “De productie zal op z’n vroegst begin 2023 weer op volle capaciteit kunnen draaien”, aldus Beaudet. Wat de gevolgen zijn van de nieuwe golf uitbraken is daarbij nog niet bekend.

De Franse eiersector heeft daarnaast – met financiële steun van de overheid – tientallen miljoenen geïnvesteerd in de omschakeling van legbatterijen naar scharrel of vrije uitloop. In een al in 2017, vooral onder druk van de grote supermarkten, vastgesteld actieplan was het doel dit jaar 50% van de eieren ‘alternatief’ te produceren. Beaudet: “Daar zijn we ruim in geslaagd. In 2019 kwam al 53% van die andere systemen, dit jaar ligt dat op 64%.” Alles bij elkaar komt zo’n 20% van de Franse eieren nu uit de vrije uitloop, terwijl 16% biologisch is.

Groot deel van biologische eieren wordt verkocht als goedkopere ‘gangbaar’

Meerprijs eieren

Nu dreigt het gevaar dat de consument niet langer bereid is de meerprijs voor alternatieve eieren te betalen. Volgens recente gegevens lagen de verkopen van kooi-eieren in augustus 9,7% hoger dan een jaar eerder. Dat is voor het eerst in tijden iets meer dan de 8,7% groei bij vrije uitloopeieren. De afzet van biologische eieren daalde 4,1%, vergeleken met vorig jaar. Een groot deel van die bio-eieren wordt al verkocht als goedkopere ‘gangbaar’ om maar afzet te vinden. “We hebben te maken met een periode met een moeilijke conjunctuur. De kosteninflatie leidt er toe dat de producenten van alternatieve eieren afgestraft worden. Maar dat betekent zeker niet dat we moeten gaan twijfelen aan de fundamenten van de markt, met een massale terugkeer naar kippen in legkooien”, zegt Beaudet hoopvol.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal