Pluimveeweb: Fotoserie: Lagerweij bouwt derde nieuwe stal in vijf jaar tijd dankzij rechtstreekse verkoop

11-10-2022
Dankzij de extra marge door de rechtstreekse verkoop van eieren kon de familie Lagerweij in Buurmalsen ( GD) haar derde nieuwe stal in vijf jaar tijd bouwen. „Zonder rechtstreekse eierverkoop hadden we dat nooit gekund. De extra marge per ei door de rechtstreekse verkoop hebben we echt nodig", zegt Gertjan Lagerweij.

Gertjan (40) en zijn vrouw Anita (43) Lagerweij in hun boerderijwinkel. Ze houden op hun bedrijf in Buurmalsen (GD) in drie stallen 90.000 leghennen volgens het 1 ster Beter Leven-concept van de Dierenbescherming. Ze verkopen een groot deel van hun eieren aan winkels en vanuit hun boerderijwinkel. Het aandeel groeide flink nadat ze in 2017 hun boerderijwinkel in gebruik namen en hier nadrukkelijker op inzetten. Gertjan verzorgt samen met een medewerker de hennen. Ook regelt hij de verkoop van eieren aan winkels. Anita staat samen met parttime medewerkers in de boerderijwinkel. De familie heeft maar liefst elf parttime medewerkers.

De fraaie nieuwe stal staat naast één van hun beide bestaande stallen. Naast het woonhuis ligt een vijver. Lagerweij moest waterberging realiseren omdat het bebouwd oppervlak toenam. „Wij hebben een vijver laten graven. Daar hebben we zelf ook nog iets aan. Zo hebben mijn kinderen afgelopen jaren veel in de vijver gezwommen en vind ik de vissen in de vijver leuk. Anderen zouden wellicht kiezen voor een brede sloot naast de stal.” De leghennenhouder houdt drie leeftijden bruine leghennen. „Dinsdag 20 september arriveerden de jonge hennen in zijn nieuwe stal. Half november zetten we in stal 1 nieuwe hennen op en 30 december in stal 2. De DGF-heffing voor pluimveehouders wordt door de vele vogelgriepuitbraken een stuk hoger. Daarom zet ik dit jaar in alle drie stallen nieuwe hennen op. En niet de laatste stal bijvoorbeeld op 15 januari 2023.” Normaal houdt hij de hennen 80 weken aan. Stal 1 blijft een paar weken langer zitten. „Ik moet sorteerbare eieren hebben voor in de winkel en de rechtstreekse verkoop. Daarom houd ik de hennen meestal niet langer dan 80 weken aan.”

Lagerweij koos voor een volièresysteem van Hellmann. „Ik vind het een mooi overzichtelijk systeem. Tijdens een controleronde kan ik ook boven op het systeem kijken in tegenstelling tot veel andere volièresystemen. Daarnaast vind ik het een degelijk systeem dat tegen een stootje kan. Zo kun je tijdens het vangen van de hennen ook op het systeem en de springlatten staan. Op veel bedrijven zie ik regelmatig dat de springlatten na enkele ronden al kromgebogen zijn omdat ze niet bestand zijn tegen het gewicht van een persoon.” De leghennenhouder bekeek meerdere volièresystemen en woog de voors en tegens van ieder systeem af. „Dat het Hellman-volièresysteem er bij een collega-leghennenhouder uit Noord-Brabant er na enkele jaren nog goed uitzag, speelde ook mee bij mijn keuze. Het volièresysteem in mijn stal moet nog jarenlang mee. Ik betaal liever iets meer dan de goedkoopste oplossing te kiezen dat na enkele jaren al onderhoud vraagt.”

„Boven op deze springlatten kan ik gewoon staan zonder dat deze buigen.”

In 2017 bouwde de familie twee nieuwe stallen. In éeen van de twee stallen installeerde Lagerweij een boerderijwinkel. Dat er dagelijks zo’n duizend auto’s langs hun bedrijf rijden op de drukke Rijksstraatweg tussen Culemborg en Geldermalsen was een belangrijke reden voor de keuze van de boerderijwinkel. „De bouw van de boerderijwinkel was een uitstekende keuze. We hadden niet verwacht dat het zo’n groot succes zou worden”, blikt Anita terug. Lees alles over het succes van hun boerderijwinkel en de rechtstreekse verkoop van eieren in vakblad Pluimveeweb van oktober.

De boerderijwinkel ziet er werkelijk prachtig uit. „Verlichting is niet alleen bij leghennen belangrijk, maar ook in een winkel zodat de producten er mooi uitzien”, verklaart Gertjan Lagerweij. „Dat beïnvloedt het koopgedrag omdat alles goed belicht wordt. Om het koopgedrag te beïnvloeden werken wij ook met winkelwagens, want daar past meer in als in mandjes.”

Lagerweij liet zijn eigen eierdoosjes ontwikkelen.

De datum wanneer de eieren zijn gelegd, staat bij eieren in de boerderijwinkel om transparant te zijn tegenover de consument.

Lagerweij werkt met mestbeluchting.

Net als in zijn beide bestaande stallen koos de familie voor onderdrukventilatie. Alle ventilatoren zitten achter in het dak zodat ze één emissiepunt hebben. Dat was een eis om de vergunning te krijgen. „Met negen ventilatoren hebben we 20 procent overcapaciteit. De investering in een of twee extra ventilatoren is te overzien. Technisch minder goed draaien op extreem hete zomerdagen door een tekort aan ventilatiecapaciteit kost veel meer.”

De leghennenhouder kiest voor mestbeluchting via een warmtewisselaar. „De warmtewisselaar heeft een inblaascapaciteit van 0,7 kuub per dierplaats per uur. Ik kan vrijwel de hele winter het grootste deel ventileren via de warmtewisselaar. Dankzij de warmtewisselaar hebben we in de winter een lekker stalklimaat. Dit is ook een reden waarom ik niet kies voor gelijkdrukventilatie, dat bovendien veel meer elektriciteit vergt dan onderdrukventilatie.”

In de warmtewisselaar zit een drukventilator.

De elektronische besturingskasten van de warmtewisselaar zitten enkele meters van de warmtewisselaar. „De wisselaar spuiten we twee keer per ronde schoon. Het is niet de bedoeling dat er spuitwater spat op de elektrische besturingskasten.”

De inblaas van de warmtewisselaar loopt door de nok van de stal.

De overdekte uitloop is met 10 meter erg breed in de stal van 25 bij 75 meter.

Lagerweij verkoos windbreekgaas boven geperforeerd damwand. „Ik vind windbreekgaas mooier.”

De kabelgoten liet Lagerweij staand plaatsen zodat er minder stof op de kabels kan komen te liggen en het lastiger is voor ongedierte om op de kabelgoten te lopen.

De systeemeieren rollen tegen dit dunne staaldraad.

De metalen plaat boven de staaldraad voorkomt dat de hennen op de eieren gaat zitten en ze zijn minder zichtbaar voor de hennen „Zeker in het begin van de ronde is het van belang de grond- en systeemeieren regelmatig te rapen, zodat de hennen dit afleren en de eieren gewoon in het legnest leggen. Wij besteden daar altijd veel aandacht aan door regelmatig controleronden te lopen de eerste weken nadat de hennen in de stal gearriveerd zijn.”

De tussenschotten bij de afdelingen zijn degelijk.

Boven iedere eierband zit een stofband, die ervoor moet zorgen dat de eieren schoon blijven op de eierband.

Alle drinknippellijnen hebben een automatisch spoelsysteem. „Ik weet nog niet hoe vaak ik de nippellijnen ga spoelen. Waarschijnlijk hooguit één keer per week; dat bepaal ik afhankelijk van de drinkwaterkwaliteit. Het is onnodig om drinknippellijnen door te spoelen die niet vuil zijn. Dat is jammer van het water.”

De leghennenhouder werkt evenals in zijn andere stallen met een klimaatcomputer van Stienen.

Lagerweij koos voor een putloze mestband. „De putloze mestband is van speciaal dik rubber. Ik verwacht dat deze lang meegaan.”

De mest gaat via mestbanden naar een mestloods die tussen stal 1 en 2 staat.

Op de mestloods zit een luchtwasser. „We hadden een vergunning voor 38.000 leghennen in scharrelhuisvesting en hebben nu een vergunning voor 120.000 leghennen volgens het 1 ster Beter Leven-keurmerk. Om wat betreft ammoniakuitstoot niet te hoog uit te komen, was een luchtwasser op de mestloods een vereiste.” In de mestloods zit een mestdroogsysteem van Salomons. Hierover is Lagerweij goed te spreken.

De familie voert alle stallen vanuit het midden van de stal en uit centrale silo’s. „Ik ben enorm voorstander van voeren vanuit het midden van de stal. De voerbeurten zijn dan binnen 4 minuten afgerond.”

Lagerweij heeft drie herkenbare bestelbusjes waarmee zijn personeel de eieren rondbrengt. „We zorgen dat alles er spic en span uitziet omdat uitstraling ook heel belangrijk is bij de verkoop van onze eieren”, motiveert hij.

Op het dak van stal 1 en 2 liggen 1.600 zonnepanelen. De omvormers van stal 2 zitten onder dit afdakje.

Lagerweij installeerde dit jaar een laadpaal voor elektrische auto’s op hun bedrijf omdat ze dankzij de zonnepanelen op hun staldaken een overcapaciteit aan elektriciteit hebben. „Met de slogan tanken bij de boer proberen we de burger bij ons bedrijf te betrekken.”

De leghennenhouder beschikt over een automatisch startend noodstroomaggregaat.

De eieren vanuit de nieuwe stal gaan met een spijlenband naar het eierlokaal.

De eieren van alle stallen gaan naar één eierlokaal. Een afdak voorkomt dat de eieren vuil worden. „In de winter draaien we de eierbanden buiten altijd leeg wanneer het vriest.”

Consumenten kunnen vanuit de boerderijwinkel de hennen in de overdekte uitloop van stal 1 bekijken. „Dat consumenten de hennen met eigen ogen kunnen zien, geeft hun een vertrouwelijk gevoel. Dat is ook een reden waarom onze huisverkoop zo’n succes is.”

Consumenten kunnen diverse producten in de boerderijwinkel kopen, waaronder kippenvlees. „Het kippenvlees is niet van onze eigen kippen, maar afkomstig van vleeskuikens. Daar zijn we ook open over richting de consument. Mensen kiezen voor gemak om even snel na het werk vers kippenvlees te halen, dat een klein uurtje later op tafel kan.”

Benieuwd naar het ondernemersverhaal van Gertjan en zijn vrouw Anita Lagerweij? Lees dan de reportage in vakblad Pluimveeweb van oktober.
 

Benieuwd naar het ondernemersverhaal van Gertjan en zijn vrouw Anita Lagerweij? Lees dan de reportage in vakblad Pluimveeweb van oktober. Het vakblad verschijnt donderdag 13 of vrijdag 14 oktober. Wil je het vakblad in gedrukte vorm ontvangen of wil je het digitaal lezen? Kies dan hier voor een gratis proefperiode of kies meteen het abonnement dat het best bij jou past.

 
 

Inloggen op de ledenportal