Boerderij: NVP: Vogelgriepplannen voorbarig, NOP positief

13-10-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

De reacties op de vogelgriepplannen van minister Adema lopen uiteen. Voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP is overwegend positief, NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat noemt de plannen op twee punten voorbarig.

Minister Adema kondigde woensdag aan de mogelijkheid te verkennen om nieuwe vestiging of uitbreiding van pluimveebedrijven in vogelgriepgevoelige gebieden te verbieden. Als er over enige tijd een goed werkend vaccin gebruikt kan worden, is dat echter niet meer nodig, meent Oplaat. Die aankondiging is daarom voorbarig. “Regeren is vooruitzien, maar daar is in dit geval geen sprake van.”

Voorzitter Kees de Jong van LTO/NOP zegt dat het logisch is als kritisch wordt gekeken naar nieuwvestiging in gebieden waar vogelgriep een groot probleem vormt. “Maar de overheid mag daarin niet doorslaan.” Hij stelt dat beperking van de vestiging of uitbreiding van pluimveebedrijven in waterrijke omgeving niet nieuw is. Deze is al eerder aan de orde geweest in de Roadmap Strategische aanpak vogelgriep die de sector heeft opgesteld. “Maar bij de overheid moet er ook oog zijn voor de omgekeerde situatie: geen ontwikkeling van natte natuur in de omgeving van pluimveebedrijven.”

Verplicht bioveiligheidsplan

Oplaat noemt ook het verplichte bedrijfsspecifieke bioveiligheidsplan voorbarig. “Er loopt een pilot. Laten we eerst eens kijken wat daar uitkomt. Je ziet dat er ook pluimveebedrijven met grootouderdieren door vogelgriep getroffen zijn. Die besteden veel aandacht aan hygiëne; een hoog bioveiligheidsniveau biedt dus geen garanties.” Hij meent dat het beter is bedrijven die het minder goed voor elkaar hebben te prikkelen tot een betere hygiëne, dan alle pluimveehouders op te zadelen met meer administratieve rompslomp.

De Jong van LTO/NOP is positiever over het verplichte bedrijfsspecifieke bioveiligheidsplan, dat eigenlijk een geoptimaliseerde hygiënescan is zoals bij IKB wordt gehanteerd. Hij meent dat het voor pluimveehouders goed is om samen met een andere persoon alle kritische punten nog eens langs te lopen. Bovendien worden ook pluimveebedrijven die niet deelnemen aan IKB verplicht hun hygiëne onder de loep te nemen.

Dat minister Adema naast aandacht voor bioveiligheid de vaccinatiestrategie wil versnellen, noemt De Jong een goede zaak. Hij wijst wel op het belang van internationaal afstemmen zodat producten van gevaccineerd pluimvee geaccepteerd worden.

Waardering

De LTO/NOP-voorzitter zegt dat de minister in de Kamerbrief zijn waardering uitspreekt voor de inzet van tal van organisaties betrokken bij de aanpak van HPAI. “Hij vergeet daarbij echter de pluimveehouders in Nederland, die het meest geconfronteerd zijn met de dierziekte en het eigenlijk best goed hebben gedaan. Ik wil daarom ook mijn waardering voor hun inzet uitspreken.”

 
 

Inloggen op de ledenportal