Pluimveeweb: Fotoserie: 'Biologische eieren mooie aanvulling op bestaande assortiment'

17-10-2022
Familie Bouwhuis, de ondernemers binnen Bouwhuis Agro, kocht afgelopen jaar een nieuwe locatie naast het bestaande bedrijf met scharrelhennen en vrije-uitloop in het Drentse Witteveen. „We hebben al scharrel- en vrije-uitloopeieren, die we deels als DuurzaamhEItje afzetten. Nu breiden we het assortiment uit met biologische eieren”, zegt Erik Bouwhuis.

Samen met zijn ouders Johan en Rianne, zus Mirjam en haar man Gert-Jan Bouwhuis houden ze 30.000 scharrelhennen en 40.000 vrije-uitloophennen in Witteveen en bewerken ze 170 hectare bouwland. Keuzes maken hoort bij ondernemen. De keuze viel op een tweede locatie: een voormalig melkveebedrijf in Orvelte dat ze omgebouwd hebben naar een biologisch leghennenbedrijf met vleesvee. Een open dag was helaas niet mogelijk vanwege de vogelgriepdreiging.


Sharon en Erik Bouwhuis in de nieuwe leghennenstal voor biologische hennen. De kippen, 21.000 Dekalb White, zijn 28 september 2022 opgezet. In de toekomst is het de bedoeling dat Sharon en Erik deze locatie voor hun rekening nemen en Mirjam en Gert-Jan locatie Witteveen.

Op het terrein van het voormalige melkveebedrijf aan de Ellertsweg in Orvelte bouwde Bouwhuis een nieuwe leghennenstal voor biologische hennen. De melkveestal is nu in gebruik voor vleesvee. „We hebben het bedrijf op 12 juli 2021 gekocht, in september de vergunning aangevraagd en zijn in april 2022 gestart met de bouw”, licht Erik Bouwhuis (26) toe. Het vergunnings- en bouwproces verliep soepel.

De stal meet 105,5 bij 30 meter en is gebouwd van prefab betonpanelen. Aan beide zijden is een overdekte uitloop van 5 meter breed. Rechtsvoor is de inpakruimte, de grote deur is de toegang tot de eieropslag en de linkse deur geeft toegang tot de hygiënesluis. Op de eerste verdieping is de kantine en zichtruimte.

Kijkje in de stal vanuit de zichtruimte. De stal omvat compartimenten van 2.700 hennen; via hekwerk en de witte wand in het midden afgescheiden.

In de hygiënesluis is een douche geïnstalleerd. De wanden zijn gecoat zodat er minder vuil aan hecht en het makkelijk schoon is te maken.

De zichtruimte en kantine boven in de stal. Op de locatie in Witteveen werkt familie Bouwhuis al jaren met een zichtruimte. „Makkelijk om bezoekers toch een indruk van de stal en de kippen te geven zonder dat ze de stal in hoeven. Dat is tegenwoordig met alle vogelgriepuitbraken lastig”, zegt Erik Bouwhuis.

Bouwhuis koos voor vier rijen Jansen Comfort 2 volière. „We hebben geen ander systeem overwogen. We vinden service heel belangrijk. Onze huisleverancier is Geissler Installatietechniek, die ook dealer van VDL Jansen is. Op onze thuislocatie werken we al jaren naar volle tevredenheid met Jansen systemen.” Het is een open systeem met zitstokken, voer en water op verschillende niveaus en een kiepbodem legnest. De diameter van de drinkleidingen is groter zodat de aanvoer vanuit de voorkant van de stal kan. „Dat werkt makkelijker”, is de ervaring van Bouwhuis.

De lichtinlaat en uitloopschuiven zijn van Scan-Air. De luchtinlaat zorgt voor een ideale minimale ventilatie door de vorm van de klep. „Bij deze klep hoeven wij geen verschil te maken tussen zomer- en winterkleppen”, licht Erik de keuze toe.

Geissler installeerde de Corax-verlichting. „Deze lampen zijn energiezuinig en hebben het juiste lichtspectrum en de goede lichtverdeling voor goed zicht van de kippen. Dit heeft een positieve invloed op de voer- en wateropname, het ophopen en pikkerij. De lampen zijn flikkervrij en 100-0 procent dimbaar. Hiermee wordt ook de stress bij pluimvee aanzienlijk verminderd”, licht Erik Bouwhuis toe. Hij liet zich vooral adviseren door zijn installateur.

Het Scan-Air- inlaatventiel met voeler die hier de werkelijke temperatuur van de binnenkomende lucht meet. Door de vorm van de klep kun je de minimale ventilatie goed sturen.

De vorm van de zitstokken is driehoekig voor betere grip en gelijkmatige druk op het borstbeen van de kip. De staanders zijn net zo breed als het legnest: 1,20 meter. Dat werkt gemakkelijk met controle en schoonmaak.

De voorzijde van het systeem met eierbanden en floorbelt voor de mestafvoer. Bouwhuis moet de mest nog verkopen.

Bij elke overname van de eierband is een camera geinstalleerd voor een goed overzicht. De eierband is van Farmtech. „Die hebben we in Witteveen ook al jaren in gebruik en nooit trammelant mee gehad”, aldus Erik.

Nokventilatie met tetrafilter dat 30 procent stof reduceert. Hierdoor is geen warmtewisselaar nodig.

De overdekte uitloop met de Impex-drinkers: een combinatie van ronddrinkers met nippels. „Met deze drinkers heb je geen open water en dus minder vervuiling. Het lijkt ons makkelijk werken met meer bewegingsruimte in de overdekte uitloop en minder natte plekken.” De kippen krijgen drinkwater van eigen bron: altijd beschikbaar en van goede kwaliteit.

In het eierinpaklokaal is een Damtech-70-inpakker geplaatst. „We hebben gekeken naar een tweedehandse inpakker maar die zijn ook behoorlijk aan de prijs. Deze inpakker ziet er goed uit, heeft niet te veel poespas en kan 25.000 eieren per uur inpakken. Ideaal voor deze stal”, licht Erik Bouwhuis de keuze toe.

De technische ruimte links voor in de stal. De ruimte is met een brandmuur gescheiden van het dierverblijf; sinds 2014 een verplichting vanuit het bouwbesluit. De aanstuurcomputers zijn van Fancom.

Naast de stal liet Bouwhuis twee nieuwe Polem Classic silo’s van 25 kuub met een trechter-inspectieluik voor het kernvoer plaatsen, een gebruikte voor de tarwe en de bestaande silo is voor koolzaad. Het rantsoen bestaat uit 20 procent tarwe, 2 procent koolzaad en 78 procent kernvoer. Bouwhuis is het koppel gestart met Preleg van De Valk Wekerom en 5 procent tarwe. Achter de silo’s is een wegeroverkapping geplaatst.

Bij het bedrijf hoort 15,5 hectare grond waarvan 8,5 hectare voor de uitloop beschikbaar is. De uitloop is nog niet klaar, de aanplant volgt nog. In de uitloop loopt vleesvee.

Sharon, Eriks vrouw, en haar vader verzorgen de Blonde d ’Aquitaine vleeskoeien en verkopen vleespakketten. „In de toekomst willen we een verkoopautomaat voor de eieren en vleesverkoop in een winkeltje met regionale agrarische producten”, aldus Erik Bouwhuis.
 
 
 

In de toekomst nemen Erik en Sharon dit bedrijf over en zijn zus en zwager het bedrijf in Witteveen. Natuurlijk blijven ze dan samenwerken. Dat is de sleutel van het succes gecombineerd met de tijd meegaan, transparant zijn binnen de familie maar ook naar de burgers, hard werken en vertrouwen hebben in elkaar.

 
 

Inloggen op de ledenportal