Pluimveeweb: Vogelgriep op kalkoenenbedrijf in Nederweert

16-10-2022
Op een kalkoenenbedrijf in Ospel-Nederweert is dit weekend vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de 23.850 dieren geruimd. Het bericht is door de eigenaar en het ministerie van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit (LNV) bevestigd.

In de regio Nederweert bevinden zich tal van pluimveebedrijven. In de 1 kilometerzone vijf bedrijven, waarvan er drie leeg staan. De twee overige worden uit voorzorg geruimd. Het besmette gebied ligt volgens LNV in een pluimveedichtgebied. Wanneer niet preventief wordt geruimd, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden.

Binnen een zone van 3 kilometer liggen 28 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gescreend en de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die kunnen wijzen op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen 110 andere bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.

 
 

Inloggen op de ledenportal