Boerderij: Eierprijs kan altijd nóg hoger

14-10-2022

Redactie

Jacco Keuper

marktredacteur

Al vier weken denken marktdeskundigen dat de prijs niet verder kan stijgen. En toch gebeurt het. Ook deze week schiet de eierprijs verder omhoog.

 

Eieren van 62 gram brengen hun gewicht in centen meer op: de NOP richtprijs voor 100 eieren van 62-63 gram stijgt van € 13,11 naar € 13,73. Het maakt daarbij niet uit of het bruine of witte eieren betreft. Het overtreft de verwachtingen, want die plus is groter dan de € 0,55 van de week ervoor. De week daarvoor steeg de notering van eieren van dit gewicht met € 0,58 en de week daarvoor zelfs met € 0,78 per 100 stuks.

Inmiddels is het prijsniveau volgens pakstations wel aangekomen op een niveau dat eieren niet meer te betalen zijn. In België heeft het eerste pakstation zijn deuren moeten sluiten. Pakstations hebben vaak langlopende afspraken met supermarkten en dan is het erg afhankelijk van de afspraken aan de inkoopkant. Bedrijven die daar ook met veel contracten werken, hebben een andere positie dan collega’s die veel op de vrije markt inkopen.

 

Aanbod kooi-eieren gering

Het is de verwerking die de kar trekt. Consumptie-eieren zijn er voldoende, maar wereldwijd is het aanbod van kooi-eieren gering. Dat is ook terug te zien aan de Amerikaanse eierprijs. Die is een stuk beweeglijker dan die in andere werelddelen, maar steekt nu ook torenhoog boven alles uit. De gemiddelde prijs van eieren in de klassen M en L in Europa bedraagt volgens cijfers van de Europese Commissie deze week € 212,64 per 100 kilo. Dat is ruim meer dan de € 160,80 die in Brazilië voor vergelijkbare eieren betaald wordt. En het is zelfs 2,5 keer zo hoog als de € 85,23 die in India betaald wordt. Toch verbleekt het getal hier bij de € 544,04 die in Amerika voor 100 kilo wordt neergeteld.

Het is niet de vraag maar het beperkte aanbod dat de prijs opstuwt. Uitval van productie door vogelgriep is de oorzaak. En voor dergelijke prijzen ligt de export van Amerikaanse eieren stil. Als een dergelijk grote aanbieder uitvalt, heeft dat ook een positief effect op de prijs in andere delen van de wereld.

Er zit altijd een factor emotie in de prijs, en die viert nu hoogtij. ‘Vandaag heb ik eieren, maar zijn ze er morgen ook?’, die onzekerheid maakt dat afnemers gretig zijn. Daarbij kopen verwerkers nu volop in om producten voor de kersttijd te fabriceren. Sommigen waren door het hoge prijspeil aanvankelijk wat afwachtend, maar nu de beperkte beschikbaarheid tot zorgen leidt en tot almaar verdere stijgingen, wordt nu ondanks het prijsniveau wel doorgepakt.

 

Verzadigingspunt bereikt

Marktpartijen verwachten dat het verzadigingspunt na de recordstijgingen van afgelopen weken bereikt is. De eierprijs zal niet dalen, maar de gekte om elkaar te overbieden zal wel afnemen. Daarbij maken sommigen overigens wel direct de kanttekening dat de afgelopen weken al steeds gedacht werd dat het plafond bereikt was en dat de markt dan alsnog grote stappen nam. Niets is onmogelijk. Het mooie eraan is volgens insiders dat hieruit blijkt dat het marktmechanisme ongestoord zijn werk doet op de eiermarkt én dat het ei een zeer gewaardeerd product is waarvan ook het basisproduct tot grote hoogte in prijs kan stijgen.

Prognose: prijsstijging.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal