Boerderij: Preventieve ruimingen na AI bij kalkoenenbedrijf

17-10-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Bij een kalkoenenbedrijf In Ospel (L.) is zaterdag vogelgriep vastgesteld. Op de locatie worden de circa 23.850 kalkoenen geruimd. De regio wordt beschouwd als pluimveedicht gebied. Daarom worden twee andere pluimveebedrijven binnen een straal van een kilometer preventief geruimd, om verspreiding van het virus te voorkomen.

Dat heeft het ministerie van LNV zondag bekendgemaakt.  In het 1-kilometergebied liggen naast de twee preventief geruimde bedrijven nog drie andere pluimveebedrijven. Die staan echter leeg.

Binnen een zone van 3 kilometer liggen 28 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden gescreend op vogelgriep en de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. Nog eens 110 andere bedrijven met pluimvee krijgen te maken met een vervoersverbod vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Vervoersverbod regio 19

Omdat het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt geldt ook een vervoersverbod voor risicovogels in heel de ‘regio 19’ (Noord-Limburg en een deel van het zuidoosten van Noord-Brabant; terug te vinden op de RVO dierziektenviewer.  Hierop geldt, onder strikte voorwaarden, een uitzondering voor vervoer naar de slacht en het vervoer van eendagskuikens.

Sinds 5 oktober 2022 is er weer een landelijke ophokplicht van kracht. 

 
 

Inloggen op de ledenportal