Boerderij: Geen ruiming pluimveebedrijven door gebrek bedwelmingsgas

28-10-2022

Redactie

Martijn ter Horst

online editor

Vijf pluimveebedrijven in Lunteren (Gld.) waarbij in de buurt vogelgriep is vastgesteld, worden toch niet preventief geruimd.

Ruiming van de pluimveebedrijven kon niet snel omdat er een tekort is aan CO2-gas, dat wordt gebruikt om het pluimvee te kunnen doden. Dit laat Landbouwminister Piet Adema weten in een Kamerbrief.

De rechter gaf minister Piet Adema tot zaterdag 22.00 uur om de bedrijven te ruimen in een door de pluimveehouders aangespannen zaak. Zij vonden dat het nut om de bedrijven preventief te ruimen steeds kleiner werd omdat hier nog steeds geen vogelgriep was vastgesteld. Omdat de minister niet al deze bedrijven voor de aangegeven deadline kan ruimen, besloot hij het pluimvee in de betreffende bedrijven toch niet af te laten maken.

Situatie die nu is ontstaan is nieuw en nog niet eerder voorgekomen

Adema geeft aan in een Kamerbrief over ruiming pluimveebedrijven dat deze situatie nieuw is en niet eerder is voorgekomen. “Ten algemene geldt dat naarmate de tijd van de bedrijfsincubatietijd verstrijkt de kans dat een bedrijf besmet blijkt kleiner wordt. Echter deze kans is nog steeds niet nul. Idealiter zou ik, om een besluit over deze situatie te nemen, aan deskundigen vragen het risico zo veel mogelijk te kwantificeren. Dit is echter in de resterende tijd tot zaterdagavond niet meer mogelijk.” Landbouwminister Piet Adema besloot daarom om, ‘op basis van de kennis die er nu is’, de bedrijven in de 1-kilometerzone van Lunteren niet meer preventief te ruimen.

Preventieve ruiming pluimveebedrijven

Door de relatief lange periode tussen ruiming van het pluimveebedrijf in Lunteren met vogelgriep en nog uit te voeren preventieve ruimingen van de pluimveebedrijven is de toegevoegde waarde van het preventief ruimen waarschijnlijk beperkt, schrijft de landbouwminister.

Ruiming pluimveebedrijven ‘heftig’

Adema benadrukt dat het voor de eigenaren van de desbetreffende vijf pluimveebedrijven een heftige tijd is. Adema: “Ik hoop van harte dat de komende dagen blijkt dat de vijf bedrijven niet besmet zijn.”

Deze vijf bedrijven in Lunteren staan onder intensieve monitoring door de Gezondheidsdienst voor Dieren. Dagelijks is er telefonisch contact om na te gaan of er eventuele verschijnselen van vogelgriep zijn. “Indien een of meer van de bedrijven alsnog positief blijkt zal dit snel ontdekt worden en worden betreffende bedrijven alsnog geruimd”, aldus Adema.

‘Geen wijziging beleid’

De landbouwminister benadrukt in de Kamerbrief dat deze situatie is ontstaan door een samenloop van omstandigheden. “Deze situatie is geenszins aanleiding om het beleid voor preventief ruimen ten algemene nu te herzien”, aldus Adema.

“De situatie is wel aanleiding om deze casus voor te leggen aan (veterinaire) deskundigen en deze te laten beoordelen (op basis van epidemiologische modellen) om te kijken of hiermee meer wetenschappelijke zekerheid gekregen kan worden voor dit soort situaties.”

Lees ook: Adema wil afspraken over pluimveedichtheid in landbouwakkoord

 
 

Inloggen op de ledenportal