Boerderij: Adema wil afspraken over pluimveedichtheid in landbouwakkoord

26-10-2022

Redactie

ANP

persbureau

In reactie op een brandbrief van Wakker Dier over de vogelgriepsituatie laat minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) weten dat hij wil voorkomen dat grote hoeveelheden kippen dicht op elkaar zitten, en hij hoopt afspraken over pluimveedichtheid te kunnen maken in het landbouwakkoord dat hij wil sluiten met de agrarische sector.

In een reactie zegt Adema via zijn woordvoerder dat het preventief ruimen van zoveel dieren ‘inderdaad niet houdbaar’ is. Dat kippen niet vrij kunnen rondlopen door de preventiemaatregelen, noemt de bewindsman ‘onwenselijk’, maar hij ziet ook geen alternatief. “Dit is helaas de consequentie van een virus dat zo besmettelijk is.”

Verbod op vestiging in vogelgriepgevoelig gebied

Minister Adema kondigde twee weken geleden al aan de mogelijkheid te verkennen om nieuwe vestiging of uitbreiding van pluimveebedrijven in vogelgriepgevoelige gebieden te verbieden. Het ministerie werkt aan een Intensiveringsplan preventie vogelgriep, dat begin volgend jaar klaar zou moeten zijn.

Wakker Dier vindt dat de minister in de strijd tegen vogelgriep niet genoeg aandacht heeft voor het welzijn van dieren. De organisatie schrijft dit woensdag in een brandbrief aan de bewindsman. De organisatie vindt de situatie niet langer houdbaar en wil dat de minister inzet op minder stallen met minder kippen.

Aanhoudende ophokplicht

De dierenorganisatie wijst erop dat biologische kippen en vrije-uitloopkippen (in sommige delen van het land) al een jaar binnen zitten door de aanhoudende ophokplicht. Boeren met juist een diervriendelijker systeem die nu hun dieren verplicht binnen moeten houden, zouden financiële steun moeten krijgen, vindt Wakker Dier, om dierenwelzijnsmaatregelen te nemen zoals extra afleidingsmateriaal en ruimte in de stal.

Sinds 26 oktober vorig jaar is de ophokplicht voor commercieel pluimvee ingesteld. Deze zomer werd de ophokplicht in een aantal regio’s opgeheven, maar niet in heel Nederland. Sinds 5 oktober geldt weer een landelijke ophokplicht.

 
 

Inloggen op de ledenportal