Boerderij: Record aantal vogelgriepuitbraken in oktober

01-11-2022

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Bij een pluimveebedrijf met opfokhennen in Ospel (L.) is vogelgriep vastgesteld. De 94.000 dieren op de locatie worden geruimd. Het aantal vogelgriepuitbraken bij pluimveebedrijven in oktober komt daarmee op 15, een recordaantal.

Ook het aantal geruimde dieren per maand is hoger dan welke maand dan ook sinds oktober 2021.

Ospel ligt in een gebied met een hoge dichtheid aan pluimveebedrijven. Het is overheidsbeleid in die gebieden bedrijven binnen een zone van 1 kilometer van de besmetting uit voorzorg te ruimen om verspreiding van het virus te voorkomen. In dit geval zijn er echter in die zone geen andere bedrijven met pluimvee.

Binnen 3 kilometer bevinden zich 26 andere bedrijven met pluimvee. Die worden door de NVWA gescreend op vogelgriep en de komende 14 dagen intensief door de GD gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In het gebied was al een vervoersverbod van kracht vanwege eerdere besmettingen.

Lees ook: Geen ruiming pluimveebedrijven door gebrek bedwelmingsgas

81 vogelgriepuitbraken

Sinds eind oktober 2021 waren er bij commerciële pluimveebedrijven 81 uitbraken, waarbij 4,9 miljoen stuks pluimvee zijn geruimd. Het aantal uitbraken met HPAI is dit najaar bijzonder hoog. In september waren er 11 uitbraken, net zoveel als in februari 2022. In oktober liep het aantal uitbraken dus nog hoger op, tot 15. Daarbij werden 985.000 kippen en kalkoenen en eenden geruimd.

Bovendien zijn er in oktober 5 pluimveebedrijven preventief geruimd. Bij 4 daarvan zijn 88.000 dieren uit voorzorg geruimd, het aantal bij het vijfde bedrijf is nog niet bekend.

Hardere aanpak

Minister Adema kondigde in oktober een hardere aanpak van vogelgriep aan. Eén van de pijlers van de intensievere aanpak is versnelling van het vaccinatietraject.

 
 

Inloggen op de ledenportal