Nieuwe Oogst: Oud virustype verantwoordelijk voor uitbraken vogelgriep

04-11-2022

De uitbraken van vogelgriep bij gehouden en wilde vogels worden tot nu toe veroorzaakt door hetzelfde type H5N1 dat al sinds oktober vorig jaar in Nederland aanwezig is. Het lijkt erop dat er met de vogeltrek nog geen nieuw type is binnengekomen.

Bij Wageningen Bioveterinary Research wordt van de uitbraken van vogelgriep op pluimveebedrijven en bij hobbyhouders het virustype bepaald, net als bij de wilde vogels.

Tot nu toe is er zowel bij de uitbraken bij gehouden vogels als bij de dode wilde vogels die zijn onderzocht, geen nieuwe virustype gevonden. 'Genetische analyse van virussen gevonden in dode wilde vogels heeft nog geen introductie van een nieuw virus laten zien', zegt vogelgriepdeskundige Nancy Beerens van Wageningen Bioveterinary Research. 'Alle virussen hebben dezelfde genetische opmaak als de varianten die eerder in het vogelgriepseizoen 2021-2022 zijn gevonden.'

Meer mogelijkheden tot vermeerdering

Waarom er nu in korte tijd in Nederland veel pluimveebedrijven besmet zijn geraakt, is niet duidelijk. Wel is het zo dat sinds oktober het aantal wilde vogels in Nederland snel is toegenomen, doordat de trekvogels aankomen die in Nederland overwinteren. Beerens: 'Hoe meer vogels er aanwezig zijn, hoe meer mogelijkheden er zijn voor het vogelgriepvirus om zich te vermeerderen. Het risico op besmetting van pluimveebedrijven neemt hierdoor snel toe.'

Duidelijk is dat het aantal meldingen van sterfte bij wilde vogels oploopt. Het vogelgriepvirus wordt daarbij in diverse vogelsoorten die dood zijn gevonden aangetoond.

Tekst: John Lamers

 
 

Inloggen op de ledenportal