Boerderij: Column: ‘Een toekomstbestendige pluimveehouderij’

07-11-2022

Redactie

Gerda Briene

legpluimveehouder

De energieprijzen rijzen de pan uit. Als we de nota binnenkrijgen met het nieuwe maandbedrag, wordt het nog eens bevestigd. En dan zijn we blij met onze kippenstallen.

Mooie, grote stallen met enorme dakvlakken op het zuidoosten en zuiden. Tien jaar gelden zijn ze al grotendeels vol gelegd met zonnepanelen. Met de vooruitzichten op stijgende energieprijzen, hebben we afgelopen voorjaar nog extra panelen laten bijplaatsen.

Motivatie

De kippen merken er niks van. Die kakelen, scharrelen en leggen hun dagelijkse eitje zonder zich zorgen te maken. En dat is fijn. Op momenten dat ik in de stal loop tussen de dames en me realiseer hoe onbezorgd ze leven, kan ik daar echt van genieten. Dat geeft mij energie en motiveert mij om er alles aan te doen hun leven ongecompliceerd te laten blijven.

Een zorgeloos leven gunnen we niet alleen onze dieren, dat willen we zelf ook. Dus zoeken we naar middelen en manieren die ons helpen dat doel te bereiken. Een van die middelen is een nieuwe auto. Volledig elektrisch. We hebben er sinds de aanschaf al heel wat kilometers mee gereden. Het spannendste was toen we de volledige actieradius gingen testen. Extra zuinig rijden, om zonder tussentijds opladen toch thuis te komen. Via onze eigen laadpaal de accu weer vullen met ‘gratis’ zonne-energie.

Dit is het uitgelezen moment om strategische keuzes te maken

Vogelgriep

Een zorgeloos leven gunnen we iedereen. Vogelgriep hangt als een donkere wolk boven de pluimveehouderij en zorgt links en rechts voor grote zorgen. Met als paradoxaal gevolg dat pluimveehouders die de dans ontspringen, gouden tijden beleven door de hoge eierprijzen op de vrije markt. De markt lijkt volledig verstoord. Of … is er een nieuwe balans ontstaan doordat overschot naar tekort is omgeslagen? Laten we dit als een historisch moment de boeken ingaan, of is dit de nieuwe markt? Zijn wij bereid om met z’n allen minder kippen te houden als we daarmee een hogere eierprijs kunnen realiseren? Willen wij als pluimveehouders hierin zelf de regie pakken, bijvoorbeeld via de UPP?

Dit is het uitgelezen moment om strategische keuzes te maken voor een toekomstbestendige pluimveehouderij. Kunnen en zullen wij daar met z’n allen samen voor zorgen?

 
 

Inloggen op de ledenportal