Boerderij: Eierprijzen maken pas op de plaats

11-11-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Voor het eerst sinds weken lijkt de eierprijs een pas op de plaats te maken. Na geringe prijsdalingen in juli liepen in augustus de noteringen weer op en dat bleef maar doorgaan. Tot deze week (week 45). Een enkele notering noteerde nog een plusje, andere hielden de prijs gelijk aan vorige week.

 

Barneveld noteerde deze week de kooi-eieren 11 cent en de scharreleieren 12 cent hoger, gemiddeld over alle gewichten. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging over de hele linie bij de witte 14 cent en bij de bruine 13 cent omhoog. Vorige week (week 44) gingen de witte nog met 55 cent en de bruine met 61 cent omhoog, dus een duidelijke prijsomslag.

De Duitse Weser-Ems noteerde de scharreleieren en de kooi-eieren precies gelijk aan een week geleden.

NOP-richtprijs

De NOP-richtprijs vertoonde een wisselend en niet verwacht beeld; liep tot halverwege de M-gewichten iets op om vervolgens bij de hogere gewichten te dalen. Gemiddeld over alle gewichten was de NOP-notering voor witte scharreleieren een cent lager en voor de bruine scharreleieren een cent hoger dan een week eerder. Voor scharreleieren 62/63 gram was de NOP-richtprijs bij de witte € 14,83 (-12 cent) en bij de bruine scharreleieren € 14,90 (-5 cent). Deze NOP-richtprijzen van 62/63 gram scharreleieren liggen bij de witte € 8,03 en bij de bruine € 7,29 hoger dan in week 45 van het vorige jaar. In procenten: 123% bij kooi en 96% bij scharrel.

 

Industrienoteringen

De industrienoteringen vertoonden een wisselend beeld. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen veranderden voor de tweede week op rij niet en bleven voor scharreleieren € 2,40 en voor kooi-eieren € 2,25. De Rungis-industrienotering ging met zes cent omhoog naar € 2,24.

De NOP-richtprijs voor industrie-scharreleieren ging met 1,8 cent omlaag naar € 2,373, terwijl die voor industrie-kooi-eieren steeg met 2,3 cent naar € 2,304. Deze tegengestelde prijsontwikkeling wekte verbazing. Mogelijk dat de industrie iets harder trok aan de kooi-eieren (geen tafeleieren), dan aan de scharreleieren. Want de industrie blijft nog steeds vragen en kopen.

Gelijk prijsniveau

De NOP-notering voor kooi-industrie-eieren ligt nog steeds omgerekend op hetzelfde prijsniveau als de NOP-notering voor witte scharrel(tafel)eieren, gerekend met gangbare afslagen (35 cent voor de NOP-richtprijs 62/63 gram en 5 cent voor de NOP-industrienotering). Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 45 de NOP-industrienoteringen op 97,2 cent (kooi) en 99,3 cent (scharrel). De huidige notering ligt 137% (kooi) en 139% (scharrel) hoger dan een jaar geleden.

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:550px;overflow:hidden” src=”https://localfocuswidgets.net/636e21a0dbb0d”></iframe>

Vanwaar de prijsontwikkeling van deze week? De onderliggende verklaringen zijn niet veel anders dan de laatste weken en maanden. De vraag naar (tafel)eieren loopt gewoon door, is gewoon goed. Het is het goedkoopste dierlijk eiwit. Die vraag betreft dan vooral gewone scharreleieren en geldt niet voor biologische en vrije-uitloopeieren. Het is een gevolg van de inflatie die ertoe leidt dat de consument koopt ‘met de hand op de knip’ en meer kiest voor goedkopere producten en levensmiddelen.

Krap aanbod

Aan de andere kant is het aanbod is krap. Vogelgriep blijft daar een grote rol bij te spelen. Een legbedrijf dat wordt geruimd staat zo maar een half jaar leeg. En de bijna 100.000 besmette opfokhennen die begin deze maand zijn geruimd, groeien niet door naar leghennen. Dat scheelt toch enkele tientallen miljoenen eieren.

Er lijkt nu (even) wat meer balans tussen vraag en aanbod, op een hoog (prijs)niveau. Of en hoelang deze stabiele fase zal aanhouden? Wie het weet mag het zeggen. De overheersende verwachting is dat de stabiliteit in vraag en aanbod en daarmee de prijs enkele weken zal aanhouden, maar dat na de eerste week van december de vraag naar tafeleieren zal stijgen, omdat er in de kersttijd altijd meer wordt gebakken. Normaal neemt de vraag van de industrie dan veelal wat af. Maar of dat dit jaar ook zo zal zijn? Het lijkt er niet op dat de industrie bij het hoge prijsniveau veel voorraad heeft aangelegd, dus het kan maar zo dat de industrie blijft vragen. En het aanbod blijft voorlopig nog onder druk staan.

Prognose: prijshoudend.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal