Boerderij: ‘Een paar linten bij de hobbyboer houden vogelgriep niet tegen’

13-11-2022

Redactie

Gonja Hospers

vleeskuikenhouder in Nieuw-Buinen (Drenthe)

We waren een poosje kip-loos. Een dag voordat we nieuwe kuikens zouden krijgen, kwam er eind september bericht uit Nieuw-Weerdinge: daar was een bedrijf besmet met vogelgriep.

Wat een ramp voor het betreffende bedrijf! Na overleg met het NVWA-crisisteam mochten we de volgende dag niet opzetten. De grens loopt voor ons huis, op net iets meer dan 10 kilometer van de besmetting. ‘Onze’ kuikens zijn gelukkig een dag later dan de bedoeling was naar een ander bedrijf gegaan, waar ze wel mogen opzetten.

Toen kwamen er berichten van een vogelgriepbesmetting uit Wildervank, en het blijft maar doorgaan. Gelukkig zijn er niet opnieuw uitbraken in ons gebied. Het goede nieuws: sinds 29 oktober hebben we weer kuikens!

Er gaan hier geruchten dat ophokken/afschermen voor particulieren betekent: een paar linten spannen over de uitloop en dat dit afschermen wordt genoemd. Het kost ons wel weer minimaal een maand leegstaan als vogelgriep dan alsnog bij een hobbyhouder uitbreekt. Zeker omdat het je zomaar kan overkomen. Burgers om ons heen zeggen: “Maar jullie krijgen dat toch wel gecompenseerd, een maand geen inkomen? Nou niet dus. Alleen het getroffen bedrijf en dan alleen de dieren. Daar begrijpen ze dan weer niets van.

Voorschotten verdubbeld

Nog een zorg: wat gaat de gasprijs doen? Wij hebben een contract op dagprijs. Onze voorschotten werden zonder overleg meer dan verdubbeld van € 5.000 à € 6.000 naar € 15.000. Daar heb ik wel achteraan gebeld. Maar de nutsbedrijven zijn bijna niet te bereiken. Stuurt u maar een mail, staat op hun site. Heel irritant. “Ja, het is misschien wel wat te enthousiast geweest”, kreeg ik als reactie. “We verrekenen het wel met wat u echt verbruikt.”

Maar dan weet ik nog niet of de prijs die we straks voor de kuikens krijgen wel voldoende is. Afgelopen weken 2 cent erbij, maar in twee weken tijd gingen die er ook weer vanaf … En de dieselprijs schiet ook al omhoog. Eén koude dag en de gasprijs knalt weer omhoog. Ik heb het ventilatieschema in de computer aangepast en de temperatuur wat naar beneden bijgesteld. Niet te veel, want de kuikens moeten natuurlijk wel gezond blijven!

 
 

Inloggen op de ledenportal