Boerderij: Eierprijzen blijven op hoog niveau hangen

25-11-2022

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Voor de derde week op rij maakte de eierprijs deze week (47) een pas op de plaats. De noteringen veranderden nauwelijks.

 

Barneveld noteerde deze week de kooi- en scharreleieren exact gelijk. Ook de handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index hield de prijzen voor scharreleieren gelijk, met uitzondering van de bruine M-eieren waar vijf cent vanaf ging.

De Duitse Weser-Ems bleef voor de vierde week op rij bij de scharreleieren en de kooi-eieren nagenoeg onveranderd. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde ongeveer vijf cent hoger dan vorige week.

De NOP-richtprijs ging heel iets naar beneden; over alle gewichten bij de witte scharreleieren met een cent en bij de bruine scharreleieren met twee centen. Niks bij dit hoge prijsniveau.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram was bij de witte € 14,71 en bij de bruine scharreleieren € 14,89, bij beide een cent minder dan vorige week. Over alle gewichten zit er slecht vijf cent verschil in de notering voor witte en bruine scharreleieren. Deze NOP-richtprijzen van 62/63 gram scharreleieren liggen bij de witte € 7,87 en bij de bruine € 7,26 hoger dan in week 47 vorig jaar. In procenten liggen de prijzen nu 115% (wit) 95% (bruin) hoger dan een jaar geleden.

 

Pas op de plaats

De industrienoteringen maakten ook min of meer pas op de plaats. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen veranderden voor de vierde week op rij niet en bleven voor scharreleieren € 2,40 en voor kooi-eieren € 2,25. De Rungis-industrienotering ging met twee cent omhoog naar € 2,37.

De NOP-richtprijs voor industriescharreleieren daalde met 0,1 cent naar € 2,354, die voor industrie-kooi-eieren steeg met 1,7 cent naar € 2,309, een nieuw record. Hiermee ligt de NOP-notering voor kooi-industrie-eieren nog steeds omgerekend op hetzelfde prijsniveau als de NOP-notering voor witte scharrel(tafel)eieren, gerekend met gangbare afslagen (35 cent voor de NOP-richtprijs 62/63 gram en een stuiver voor de NOP-industrienotering).

Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 46 de NOP-industrienoteringen op 98,5 cent (kooi) en 102,3 cent (scharrel). De huidige industrieprijzen liggen nu 134% (kooi) en 130% hoger dan een jaar geleden.

 

Markt tafeleieren vriendelijk

De afzet tafeleieren deed weinig onder voor die van vorige week. De markt was zeker zo vriendelijk als een week geleden, maar lijkt iets vaster. Vaak gaat dat dan gepaard met een prijsdaling, maar dar was geen sprake van.

Ook de industrie is standvastig en blijft nog steeds kopen tegen dit hoge prijsniveau. Eieren uit andere EU-landen (zoals Polen) doen in prijs weinig onder.

Leveringsproblemen in het buitenland

In Engeland hebben sommige supermarkten de eieren op rantsoen gezet. Bij winkels van de Britse supermarkten Asda en Lidl kunnen klanten niet meer dan twee dozen eieren per keer meenemen. Andere Britse supermarkten ondervinden nog geen leveringsproblemen. De bevoorrading van eieren is verstoord door de vogelgriepepidemie, maar ook omdat eierproducenten er vanwege de hoge kosten mee ophouden.

De Britse vereniging van vrije-uitloop-producenten moeten hun afnemers een eerlijke prijs betalen voor de eieren om het bestaan van de eierproducenten te verzekeren. Volgens de organisatie is de prijs van een dozijn eieren in een jaar met zo’n 60 cent gestegen, maar zien de producenten daar maar 6 tot hooguit 11 cent van terug. Vanuit Nederland gaan voor zover bekend amper eieren naar het Verenigd Koninkrijk. “Veel te veel papieren rompslomp, nu het VK niet meer bij de EU hoort, maar een derde land is”, aldus een handelaar.

Tekort aan eieren

Het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt) schrijft in een artikel met kop ‘Eierprijzen exploderen, tekorten dreigen in Europa’ dat naar verwachting de Europese tekorten voorlopig nog zullen aanhouden. “In onze buurlanden wordt zelfs gevreesd voor lege schappen tijdens kerst. Ook in Vlaanderen zijn tekorten niet uitgesloten.”

De Duitse markanalist waarschuwt dat ook voor Duitsland een soortgelijk scenario steeds waarschijnlijker wordt. “Met de naderende 1e advent is de sterkste verkoopperiode van het jaar begonnen. De bestelhoeveelheden zijn dienovereenkomstig hoog op alle handelsniveaus. Gewenste leverhoeveelheden kunnen vaak niet meer volledig geleverd worden. Met name scharreleieren en scharreleieren met alle benodigde extra kenmerken zoals KAT/VLOG/OKT zijn nauwelijks verkrijgbaar op de vrije markt en zelfs voor geld en vriendelijke woorden nauwelijks te verkrijgen! Het heeft nog nooit eerder in deze permanente en drastische vorm bestaan.”

Frankrijk: kritieke situatie

In Frankrijk waarschuwde de Nationale vereniging van eierproducenten eind oktober al voor de ‘kritieke situatie’ van de eiermarkt en voor ‘een algemeen gebrek aan beschikbaarheid van eieren’. Eieren zouden wel eens een zeldzaam goed kunnen worden in de schappen van supermarkten.

Nederlands eierhandelaren zijn niet bang dat zich in Nederland leveringsproblemen zullen voordoen. “We zijn een exporterend land, dus hier geen lege schappen”, zei een eierhandelaar vorige week al. “Er zijn genoeg eieren.” Sommigen doen de berichtgeving af als stemmingmakerij.

Neemt niet weg dat de vogelgriepuitbraken op legbedrijven zo maar een gat kunnen slaan in de aanvoer naar de pakstations. Die dan alle zeilen moeten bijzetten om aan hun leveringsafspraken met de supermarkten te kunnen voldoen. Als ze die dan duurder moeten inkopen dan de contractprijs aan de retail, dan gaat dat pijn doen.

Na sinterklaas zal richting kerst de vraag naar eieren nog wel wat oplopen, maar dat de kerstverkopen net zo zullen uitpakken als in andere jaren, wordt betwijfeld. De verwachting is dat het kersteffect op de prijs minimaal zal zijn. De komende weken zal de prijs vermoedelijk op het huidige niveau blijven hangen.

Prognose: prijshoudend.

 

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

 
 

Inloggen op de ledenportal